Foto: Wikimedia Commons

Sibiriska ekorrar pekas ut som klimatbovar

Publicerad

Efter ett år av konfrontation mellan Ryssland och Nato varnar nu forskare för ett tidigare okänt hot under den sibiriska tundran.

De sibiriska ekorrarnas giriga grävande kan spela en stor roll i utsläppen av växthusgaser från Sibiriens permafrost.

Forskarna, som besökte den sibiriska tundrans permafrost som en del av The Polaris Project, fann att temperaturen i jorden där ekorrarna, av typen arktisk sisel, grävt sina tunnlar var högre än på andra ställen, skriver BBC. Uppvärmningen av jorden sker både på grund av att de med sitt grävande blandar de olika ytskikten och för in syre i jorden och för att de gödslar den med sin avföring. Uppvärmningen leder i sin tur till att tidigare frusna kolpartiklar lösgörs i atmosfären.

Viktigare än trott

Det här kanske inte skulle vara ett problem om det inte fanns cirka 1.500 miljarder ton fruset kol i tundran. Det är ungefär dubbelt så mycket kol som det finns i vår atmosfär, i form av koldioxid.

Forskaren Sue Natali, som är en av författarna bakom rapporten som ska presenteras vid American Geophysical Union, vill nu åka tillbaka till tundran för att se hur mycket koldioxid som Sibiriens ekorrar verkligen frigör genom sitt leverne.

– De spelar en mycket större roll för permafrostens kolutsläpp än vi trodde, säger hon till BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.