Foto: TT

Signal från rymden uppsnappad

Uppdaterad
Publicerad

En signal från en avlägsen stjärna i rymden har snappats upp av ett ryskt radioteleskop.

Signalen har lett till diskussioner om att den kan härröra från utomjordiskt liv – men de flesta experter avfärdar tanken.

– Det här är något som de rutinerade forskarna verkar ha sållat bort, säger Robert Cumming, astronom vid Onsala rymdobservatorium.

Signalen uppfattades för över ett år sedan, 15 maj 2015, av radioteleskopet i Zelentjukskaja i Kaukasus i södra Ryssland. Den kom från en stjärna med beteckningen HD164595 i stjärnbilden Herkules. Avståndet dit är 95 ljusår.

Det är känt att stjärnan har åtminstone en planet, HD164595b, som är lika stor som Neptunus.

Nyheten har gett upphov till upphetsade spekulationer om att signalen skulle kunna härröra från en ”främmande civilisation”. Den har dock inte upprepats, och de flesta experter är mycket skeptiska.

Liknande signaler har snappats upp tidigare, men aldrig återkommit och det mesta pekar mot att de normalt har ett helt annat ursprung än utomjordiskt liv.

Dessutom är det ryska radioteleskopet inte känt för den här typen av observationer.

– Den tekniska kvaliteten är uppenbarligen inte vad man skulle ha önskat sig, säger Cumming.

Fakta: Utomjordiskt liv

Redan på 1800-talet söktes det efter spår av utomjordiskt liv på planeten Mars. Sökandet gav bland annat inspiration till romanen ”Världarnas krig” av H. G. Wells.

I början av 1920-talet ansåg den italienska fysikern Guglielmo Marconi att han hört radiosignaler från rymden, något som aldrig kunde bekräftas.

Den moderna forskningen startade 1959 då det stod klart att radioteleskop kunde fånga upp mycket avlägsna signaler. Sedan dess har sökandet fortsatt, men hittills har inga tecken på utomjordiskt liv kunnat påvisas.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.