Foto: SVT

Silver orsakar resistens mot antibiotika

Uppdaterad
Publicerad

Användningen av silver som tillsats leder till att bakterier blir resistenta mot antibiotika. – Det är en oroande utveckling, säger forskaren Susanne Sütterlin.

I Sverige används silver i bland annat hygienprodukter, kläder, skor och som sårförband inom sjukvården för att döda bakterier. I en ny avhandling från Uppsala universitet visar Susanne Sütterlin att silver saknar just den effekten och att användningen av silver som tillsats leder till att bakterier blir resistenta mot antibiotika.

– Med det dåliga läge vi redan har med antbiotikaresistens så är det här resultatet orande, säger Susanne Sütterlin som är specialistläkare i klinisk mikrobiologi vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet.

Saknar effekt

I sina studier såg Susanne Sütterlin och hennes kollegor att silver saknade en bakterieavdödande effekt mot viktiga sårbakterier. Drygt hälften av de bakterier som hade samlats in visade sig också utveckla gener som gör bakterierna resistenta.  

Ett stort problem inom sjukvården i dag är att många bakterier har blivit motståndskraftiga eller resistenta mot antibiotika. Antibiotikaresistens kan uppstå när bakterier utsätts för antibiotika, men även andra substanser, som konserveringsmedel, desinfektionsmedel och giftiga tungmetaller, kan ha samma effekt.

”Välj bort produkter med silver”

Just tungmetallen silver har på senare år fått ett allt bredare användningsområde och finns i allt från träningskläder och skor till vitvaror och kosttillskott.

– Jag ser egentligen inget behov av att använda silver som tillsats eftersom den bakteridödande effekten är mycket tveksam. Det finns få studier på detta och jag efterlyser mer forskning där man väger risk mot nytta, säger Susanne Sütterlin.

Och eftersom nyttan med silver är begränsad, enligt Susanne Sütterlin, tycker hon att man ska undvika kosumentprodukter med silver helt. 

– Att undvika produkter med silvertillsatser kan vara en första åtgärd för att förhindra uppkomst och spridning av antibiotikaresistenta bakterier, och därmed öka chansen att vi kan bevara fungerande läkemedel för våra barnbarn, säger Susanne Sütterlin.

Långlivad tungmetall

Silver används i många kulturer i traditionell medicin och har länge ansetts ha en bakteriedödande effekt. Konsumentprodukter innehållande silver marknadsförs ofta som ”antibakteriella”.

Det är känt att silver i jonform är giftiga för vattenlevande organismer och kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön. Silver är långlivat vilket innebär att det silver som en gång släppts ut i miljön kommer att finnas kvar där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.