Foto: Robert F. Bukaty

Sista exporten av skånska humlor

Publicerad

För femte året i rad har brittiska forskare fångat in humledrottningar i Skåne. Forskarna hoppas kunna bygga upp en ny population av vallhumlor i södra England.

Elva brittiska forskare har i veckan varit i Landskrona, Lund och Ystad och ett 50-tal dräktiga vallhumledrottningar fångades in, rapporterar Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Humlorna transporteras i kyl i en skåpbil till England där de kommer att sitta i karantän i åtminstone två veckor innan de kan släppas ut.

Det är femte året i rad, och det sista, som skånska humlor fångas in. I England ansågs vallhumlan fram tills nyligen utdöd.

– Vi har återvänt varje år för att vi velat ha en stor mångfald, om vi bara gjort det i ett par år hade vi inte haft så stor genetisk spännvidd. Men genom att komma tillbaka i fem år har vi lyckats mixa bakgrunderna samtidigt som vi utökat populationen i England, säger Nikki Gammans, som lett projektet, till P4 Malmöhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.