Nasas unika fångst – sju små dammkorn

Uppdaterad
Publicerad

Sju små dammkorn som Nasas rymdsond Stardust har fångat in misstänks komma från den interstellära rymden – den stora rymden bortom vårt solsystem.

Det är första gången som man har lyckats fånga så långväga kosmiska resenärer. Dammkornen är bara någon mikrometer stora i omkrets, men så viktiga för forskarna att de till och med har fått egna namn.

Orion, Hylabrook och Sorok heter tre av partiklarna som har fångats upp av en partikelfälla på rymdsonden Stardust . De övriga har lämnat spår efter sig i form av mikrometerstora kratrar i en aluminiumplatta.

Bägge fällorna var placerade på Stardust för att fånga upp interstellära partiklar som rusar genom rymden. För några år sedan släppte rymdsonden Stardust ner alla sina stoftprover till jorden med en fallskärm. Sedan dess har forskare analyserat stoftproverna.

Interstellära kännetecken

Det finns flera olika sätta att identifiera ett interstellärt dammkorn. Forskarna har undersökt partiklarnas sammansättning, och om den överrensstämmer med vad man vet om hur partiklar som bildas i fria rymden. De undersöker förekomsten av syreisotoper och jämför med syreisotoper som är typiska för vårt solsystem, samt vilken riktning partiklarna har kommit farande ifrån.

Mätningarna tyder på att de har sitt ursprung utanför solsystemet.

Kristallformade

De sju partiklarna är väldigt olika varandra. De två största är kristallformade och är sammansatta av magnesium, järn och kisel. Det skulle kunna skvallra om att de har bildats i en gas- och stoftskiva runt en fjärran stjärna och sedan formats på sin väg genom den interstellära rymden. Tre av de små partiklarna innehåller svavel.

Om de nu verkligen kommer från den interstellära rymden kan de avslöja mycket om den kosmiska miljön utanför vårt egna solsystem. För första gången får astronomer närkontakt med sina forskningsobjekt, som de vanligtvis bara kan studera genom teleskop.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.