Sjukhusinfektioner – den vanligaste vårdskadan

Uppdaterad
Publicerad

Forskare rapporterar att man uppskattar att det kommer inträffa mer än 2.5 miljoner fall av vårdrelaterade infektioner om året inom EU.

Lunginflammation, urinvägsinfektion och operationsinfektion är de vanligaste sjukhusinfektionerna. Rapportens resultat visar att det behövs fler förbyggande insatser och bättre kontroll.

Rapporten har framförallt tittat på kostnaden av de här sjukhusinfektionerna som är högre än för andra smittsamma sjukdomar som hiv/aids och tuberkulos. Infektioner hotar också patientsäkerheten.

–Infektion orsakar lidande som sjuklighet, och i vissa fall dödlighet. Ett annat problem är att infektioner leder till antibiotikabehandling, som i sin tur kan leda till antibiotikaresistens, äger Olov Aspevall överläkare på Folkhälsomyndigheten.

Mätningar och kontroll för att förebygga

–I Sverige drabbar sjukhusinfektioner nio procent av patienterna, och på svenska sjukhus arbetar vi med ett särskilt verktyg för lokalt kvalitetsarbete. Verktyget gör det möjligt för enskilda verksamheter att genom att fylla i ett frågeformulär följa upp och se vilka patienter som drabbas och vad det fanns för risk, säger Olov Aspevall.

Nu hoppas forskarna att den nya rapporten motiverar att mäta belastningar och kostnader för sjukhusinfektioner i förebyggande syfte.

Olov Aspevall menar att det finns många olika sätt att förebygga infektion, som till exempel vårdhygien och ventilation, men att det också är en fråga om avvägning mellan nytta och risk.

–Det är viktigt att göra mätningar för att hålla koll på infektionsrisken, och samtidigt jobba med riskfaktorerna så mycket man kan utan att försämra vården. Till exempel är urinkateter som ökar infektionsrisken nödvändigt i vissa fall, och då är det viktigt att minska risken för infektion genom att inte låta katetern sitta för länge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.