Gammal lövskog och brandskadade träd är viktiga för den vitryggiga hackspetten vars fjäderskrud är perfekt kamouflerad mot sotiga stammar.

Skogsbrand räddar hotad hackspett

Uppdaterad
Publicerad

Den sällsynta vitryggiga hackspetten har varit på utdöende under flera decennier. Nu hoppas ekologer och forskare att den stora branden i Västmanland 2014 kan bli en pusselbit för att återge den vitryggiga hackspetten sin livsmiljö.

Den vitryggiga hackspetten behöver lövskog med död ved för att trivas. Det är en fågelart som är anpassad efter att hitta katastrofområden, där de brända träden är fulla av insekter som vitryggen lever av.

–Vi måste kanske ha 300 eller fler bra områden för den vitryggiga hackspetten att trivas i om den ska kunna komma tillbaka. Alltså minst fem kvadratkilometer med gammal lövskog. Och det är ju en enorm utmaning, säger Kristoffer Stighäll som arbetar med Projekt Vitrygg.

”Granifiering” pågår

Lövskogen är viktig för den biologiska mångfalden men hotas av den mer lönsamma granodlingen. När skogen industrialiserades under 1900-talet och stora avverkningar skedde som sedan återplanterades med likformig barrskog så försvann många miljöer med död ved, äldre lövskog och andra miljöer som innehöll många arter.

Det har alltså sedan länge pågått en så kallad granifiering i Sverige och enligt skogsstyrelsen kommer granen fortsätta öka de närmsta 40 åren. Stefan Beckert, naturvårdschef på Sveaskog menar att det är en trend vi behöver hitta ett system för att vända på.

Förr var skogsbränder vanliga. Dåliga för granen men barnkammare för lövräden. I spåren av den dramatiska branden i Västmanland växer nu en helt ny lövskog fram. Tall- och granplanteringar har ersatts av spirande löv från träd som björk, rönn och asp, och med stora mängder död ved som kommer bli tillhåll för olika insektslarver under en lång tid.

Nytt liv och gott hopp

För den vitryggiga hackspetten, andra fågelarter och sällsynta växter finns det gott hopp. Nytt liv föds i det svarta, döda och brända. Drygt halva brandområdet har blivit naturreservat eller ekopark där de döda träden får ligga kvar, och de stora mängderna död ved som kommer blir tillhåll för olika insektslarver under lång tid.

–Det måste bli det absolut största lövskogsområdet i Sverige som är fritt utvecklat. Det kommer att bli väldigt speciellt och intressant att följa, säger Lena Gustafsson, skogsforskare.

Först om 80 år kan brandskogen ha utvecklats till en skog som vitryggen trivs i.

Se mer om skogsbrandens betydelse för den vitryggiga hackspetten och den biologiska mångfalden. I Vetenskapens värld ikväll 20:00 SVT2 och på svtplay.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.