Slumpen, och okunskapen om vad vi inte vet, gör det nästan omöjligt att tippa vem kungen och hans efterföljare kommer att dela ut Nobelpris till i framtiden. Arkivbild. Foto: TT

Slumpen bakom banbrytande forskning

Uppdaterad
Publicerad

Slumpen, och okunskapen om vad vi inte vet, gör det nästan omöjligt att tippa framtidens Nobelpris. Men en sak är säker. – Det finns inget som slår en stor upptäckt, säger medicinprofessorn Göran K Hansson.

”Den oväntade nyttan.”

Begreppet symboliserar en egenskap gemensam för mängder av banbrytande upptäckter genom åren, och vikten av förutsättningslös forskning. För du vet sällan i förväg om din upptäckt kommer att revolutionera världen.

Nobelpriset 2016

Den skotske bakteriologen Alexander Flemming upptäckte till exempel penicillinet av en slump efter att ha lämnat en odiskad bakterieodling.

Det sägs att William Gladstone, brittisk premiärminister i flera omgångar på 1800-talet, en gång frågade Michael Faraday om den praktiska nyttan med hans forskning inom elektromagnetism och elektrokemi. I backspegeln ser vi att det mycket är tack vare Faraday som elektricitet kan användas inom teknologin.

– Många av de största upptäckterna är egentligen sådant som ingen egentligen hade tänkt sig, säger Gunnar Ingelman, professor i fysik vid Uppsala universitet och ledamot i Kungliga vetenskapsakademien (KVA), som delar ut Nobelpriserna för fysik, kemi och ekonomi.

Priser kan dröja

Just därför är den sanningssökande grundforskningen så viktig, tillägger han, i en tid då forskare allt oftare förväntas leverera förbestämda resultat. Forskning som man undrar vad den ska vara bra för kan visa sig vara nyckeln till en helt ny värld.

– När du använder ditt bankomatkort bygger det på att det finns kryptering. Och de algoritmer som ligger till grund för det går tillbaka till grekiska matematiker under antiken. Så ibland tar det längre tid, säger Gunnar Ingelman.

Därför kan det också dröja innan en revolutionerande upptäckt ger ett Nobelpris.

– Det är ju inte så att en upptäckt görs i januari och blir Nobelpris i oktober, säger Göran K Hansson, professor i medicin och ständig sekreterare i KVA.

”Starkaste kortet”

Forskningen ska följas upp, resultaten mätas och säkerställas. Därför kan det ta många, många år för en upptäckt att prisas. Nobelpriset ses som det definitiva beskedet om vilka som är de stora upptäckterna.

– Man kan säga att Nobelpriserna skriver historien över vetenskapens landvinningar från 1901 och framåt. Då måste man göra det noggranna arbetet även om det tar tid, säger Göran K Hansson.

Visst finns det stora vetenskapliga gåtor vars lösning garanterat skulle ge en drös med priser, säkert även Nobels. Allt från botemedel på icke smittsamma folksjukdomar som diabetes, alzheimer och cancer till ökade kunskaper om mörk materia.

Men:

– Man vet ju inte vilka stora genombrottsupptäckter som görs i morgon, säger Göran K Hansson.

Parametrarna för att få de olika priserna skiljer sig. Men de har en sak gemensamt.

– En upptäckt av genombrottskaraktär är det särklassigt starkaste kortet när det gäller ett Nobelpris.

SLUMPEN BAKOM PENICILLINET

År 1928 bidrog slumpen och en forskares nyfikenhet till en av det förra århundradets största och viktigaste upptäcker. I stället för att slänga en bakterieodling som hade möglat insåg bakteriologen Alexander Fleming att han var något intressant på spåren. Bakterierna hade dött, och med vidare forskning hittade Flemming ett bakteriedödande ämne som mögelsvampen bildade. Det gav oss så småningom penicillin, som räddat livet på miljontals människor.

Källa: Kungliga vetenskapsakademien (KVA)

NOBELPRISERNA

• Alfred Nobel skrev i sitt testamente att huvuddelen av hans förmögenhet skulle bilda en fond där avkastningen går till pris åt dem ”som under det förlupne året hafva gjort menskligheten den största nytta”.

• Fem pris har inrättats: I fysik, kemi, fysiologi eller medicin, litteratur samt ett fredspris. Alla delas årligen ut på Nobels dödsdag, den 10 december. De första prisen delades ut 1901.

• Prisen i fysik och kemi delas ut av Vetenskapsakademien, medicinpriset av Karolinska institutet, litteraturpriset av Svenska Akademien samt fredspriset av det norska stortinget.

• Sedan 1969 har Riksbankens pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne delats ut.

• Parametrarna för att få forskningspriserna i kemi, fysik och fysiologi eller medicin skiljer sig något. För fysikpriset gäller ”viktigaste upptäckt eller uppfinning”, för kemipriset ”viktigaste upptäckt eller förbättring” och för fysiologi eller medicin ”viktigaste upptäckt”.

Källa: Nationalencyklopedin (TT) och Kungliga vetenskapsakademien (KVA)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2016

Mer i ämnet