Arkeologer plockar blanka mynt ur lera som har legat på havsbotten i 400 år. Foto: SVT

Slussen är byggd på sopor från 1700-talet

Uppdaterad
Publicerad

Arkeologer hittar många guldskimrande mynt från 1700-talet vid utgrävningarna av Slussen i Stockholm. De klafsar runt i blöt lera och plockar upp de gyllengula mynten så som andra plockar svamp i skogen.

Arkeologer arbetar sida vid sida med grävskopor som nu river den gamla Slussen i Stockholm. Utgrävningarna kommer att pågå ända fram till 2023 och är en av de största utgrävningarna i Sverige.  

Just nu arbetar arkeologerna med att gå igenom utfyllningsmassor från 1700-talet. De består av stockholmarnas gamla sopor som kastades ut i vattnet för att man skulle kunna bygga ut slussen på 1700-talet.

Borgarnas sopor

Arkeologerna hittar mängder av trasiga fat och koppar, gafflar och knivar och så en hel del kritvita pipor som avslöjar att det röktes en hel del i Stockholm på den tiden.

 Det dyker också upp djurben.

– Benen berättar vad stockholmarna åt, vi hittar slaktrester från både gris och nöt, säger Kenneth Svensson som är arkeolog och som leder de arkeologiska utgrävningarna vid Slussen.

Ettöringar från 1700-talet Foto: SVT

Gröna gången

 I våras grävde slussenarkeologerna ut resterna av en marknadsplats från 1700-talet som hette Gröna gången. Här köpte stadsborna sitt kött och sin fisk, och det tappades också en hel del ett-öringar som åkte ut med soporna i havet.

 – Det är väldigt ovanligt att vi hittar så många och välbevarade mynt. De skiner som guld! Oftast när vi hittar mynt är de gröna och ärgade och nästan oläsliga. Men de här ser nya ut!

Pärlor från vikingatiden som har hittats vid utgrävningarna i Slussen. Arkeologerna kallar dem för bajenpärlor efter fotbollslaget Hammarbys färger som är grönt och vitt. Foto: Arkeologikonsult

Letar efter stadsporten

Tvärs över slussen går en gammal rullstensås som har gjort att slussenområdet har varit en knutpunkt för människor i minst tusen år. Utgrävningarna har visat att den här platsen har varit bebott mycket tidigare än vad man förut har trott. Kenneth Svensson hoppas också på fler överraskningar.

– Något som vi hoppas att hitta är grundfundamentet till en av de gamla stadsportarna. Vi hoppas hitta pålarna som stadsporten har stått på – då kan vi bestämma året då porten byggdes, säger han.

 Se mer om utgrävningarna vid Slussen i Vetenskapens Värld Måndag 16 oktober 20.00 i SVT2 och på SVT-play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.