Snabbare upptäckt av blodförgiftning

Uppdaterad
Publicerad

Sepsis, eller blodförgiftning, är den tionde vanligaste dödsorsaken i världen. Snabb behandling är av yttersta vikt när någon drabbas. Forskaren Adam Linder i Lund har hittat en bättre biomarkör, proteinet HBP, som ger säkrare utslag för sepsis.

Problemet med sjukdomen är att tillståndet i början är svårt att skilja från mindre farliga infektioner, som till exempel en kraftig influensa eller vinterkräksjuka.

Det heparinbindande proteinet HBP i blodet visar dels om en patient har sepsis, dels hur allvarligt fallet är.

-Ungefär var femte patient med sepsis som läggs in på sjukhus riskerar att utveckla en svår sepsis inom det första dygnet, säger Adam Linder.

Metoden är inte färdig att användas ännu, men Adam Linder hoppas att det inte ska dröja allt för länge innan den kan börja användas.

-Jag analyserade mina prover i labbet. Det tog sex timmar. Så länge kan en läkare på akuten inte vänta. För att det ska vara kliniskt användbart måste tiden ner till max en timme.

Ett företag i Lund håller på att utveckla metoder för att snabbt analysera HBP.

Mätningar av HBP kan också användas i samband med hjärnhinneinflammation, meningit. Mängden HBP i patientens ryggmärgsvätska har visat sig ge ett säkrare svar än de metoder som används i dag.

TT

Fakta: Immunförsvaret överreagerar

• Svår sepsis är ett livshotande tillstånd som innebär att patientens immunförsvar överreagerar på en infektion. Det i sin tur sätter igång en serie händelser i kroppen. Blodkärlen börjar läcka, vilket ger blodtrycksfall. I slutändan skadas både njurar, hjärta och hjärna.

• Numera dör cirka fem procent av patienterna med hjärtinfarkt. För sepsis är den siffran 10-40 procent.

• Sepsis är den sjukdom som orsakar flest dödsfall bland patienterna på sjukhusens intensivvårdsavdelningar.

Källa: Adam Linder, Lunds universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.