Snart kan du måla upp din belysning

Uppdaterad
Publicerad

Utfasningen av glödlampan fortsätter. Näst på tur står den populära 60-wattaren. Men dagens alternativa lampor är bara en tillfällig lösning. Snart lyser en energisnål-, miljövänligoch flexibel ljuskälla upp våra hem.

Glöm det här med att skruva upp en lampa i taket. Snart är det bara fantasin som sätter gränser för hemmets belysningsmöjligheter. På Linköpings- och Umeå universitet pågår nu forskning för att utveckla ett gångbart alternativ till glödlampan. Till skillnad från dagens lysdiodlampor har man nu tagit fram en lyskomponent – LEC – som är helt fri från metaller.

– Tänk dig en belysning helt fri från giftiga- och dyra metaller, som du kan måla ut på stora ytor, som kan integrera med olika material och som dessutom inte är bländande, säger Ludvig Edman, professor i fysik på Umeå Universitet.

Framtidens belysning

Redan idag finns det ett antal olika lysdioder på marknaden. LED och OLED är bland de vanligare och återfinns i allt från mindre displayer till tv-apparater. Tekniken är både energisnål och ljusstark, men begränsningen har legat i de sällsynta metaller som har varit nödvändiga vid tillverkning. Genom att ersätta dessa metaller med kolmaterialet grafen har de svenska forskarna lyckats kringgå problemet.

Grafen består av ett enda lager kolatomer och har liknande egenskaper som indium – den metall som vanligtvis förekommer i dagens lysdioder. Genom att framställa grafen i lösning får man en supertunn lyskomponent i de återvinningsbara materialen kol och plast.

Idag kan vi göra ytor om 10cm x 10cm. I framtiden kommer man kunna flytta sin belysning på stora flexibla ark, eller använda sig av målarpenslar för att måla upp sin belysning på en valfri yta, fortsätter Ludvig Edman.

Glödlampan snart helt förbjuden

Hembelysningen står för nästan en fjärdedel av ett hushålls elförbrukning. Tjuven bakom dramat är allt som ofta energislukande lampor. Faktum är att endast 10 procent av den energi som används i en traditionell glödlampa blir till synbart ljus.

Men snart råder det alltså ett totalförbud på glödlampor. Den första september i år förbjuds 60-wattaren i samtliga EU-länder och nästa år är det 40- och 25-wattarens tur. Nästa steg är att fram till 2016 se över dagens alternativa lampor. Någon som kan öppna för miljövänliga ljuskällor som LEC.

”Lågenergilampan en nödlösning”

I takt med att glödlamporna försvinner väljer många att satsa på alternativa lampor. Halogenlampan är ett miljövänligt alternativ, men även den förväntas försvinna 2016.

Det kanske mest populära alternativet är lågenergilampan som är upp till 80 procent mer energieffektivt än traditionella glödlampor. Men när 60-wattaren nu går i graven förväntas priset på lamporna att rusa samtidigt som hälsoriskaspekten kvarstår.

– Lågenergilampor uppfattar jag som en nödlösning under en övergångsperiod. De har en begränsad ljuskvalité och är miljöskadliga. De innehåller bland annat tungmetallen kvicksilver och en mängd andra metaller, glas och plast som är omöjliga att sortera ut vid destruktionen, säger Jan Ejhed, professor i ljusdesign på KTH.

Christian Steen

SVT Vetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.