Snus ger kvarstående skador

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett halvårs snusuppehåll fanns det skador på slemhinnan hos inbitna snusare. Speciellt hos dem som fortsatt att använda nikotinläkemedel under tiden. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

– Det visade sig att snusextraktet hämmade munhålecellernas tillväxt och viktiga celler för immunförsvaret, vilket innebär att immunförsvaret kan försvagas, säger Mats Wallström, forskare på institutionen för odontologi vid Sahlgrenska Akademin och specialist i käkkirurgi.

Viktökning vid snusstopp

Forskarna testade även ett avvänjningsprogram på 50 patienter med långvarigt och omfattande snusbruk bakom sig. Där ingick stöd, rådgivning och nikotinläkemedel samt ett vävnadsprov som togs under läppen. Programmet fungerade väl och 30 procent av deltagarna var tobaksfria efter 12 månader.

– Ett viktigt fynd var dock att samtliga deltagare gick upp i vikt, vilket i gruppen där de lyckades sluta snusa också fann en stegring av diastoliskt blodtryck och förhöjt kolesterolvärde, säger Mats Wallström.

Skadorna kvarstod

Hos 20 av de patienter som ingick i avvänjningsprogrammet och var tobaksfria efter sex månader, togs ett andra vävnadsprov från samma område i munnen.

– Vi kunde då se att slemhinnan inte var normal efter sex månaders snusstopp, vare sig vid klinisk undersökning eller i mikroskop, konstaterar Mats Wallström.

Viktigt med uppföljning

Han anser att denna grupp bör följas upp även efter snusstopp, eftersom det finns misstanke om förhöjd risk för cancer hos före detta tobaksbrukare och tidigare forskning som indikerar att nikotin kan påverka utvecklingen av cancer. Därför är det även viktigt att följa upp personer som använder sig av nikotinprodukter.

– Som vårdgivare och forskare måste vi därför förespråka total tobaksfrihet hos våra patienter, såväl för rökare som för snusare, och vi vill starkt betona att snus inte är en lämpligt som en rökavvänjningsmetod, säger Mats Wallström.

Vetenskapsnyheterna SVT

Så gjordes undersökningen:

I avhandlingen studerades vilken effekt snusextrakt från cancerframkallande ämnen, nitrosaminer, har på munhåleceller och på celler som ingår i immunförsvaret.

Därefter undersöktes hur munslemhinnan på 20 patienter påverkades av snus och nikotin genom klinisk undersökning och via vävnadsprover i mikroskop.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.