Individ nummer sex från massgraven i Halle. Är detta Erich Sirerson eller Hans Steen mån tro? Foto: SVT Arne Ohlin

Soldat nummer sex kan vara svensk

Uppdaterad
Publicerad

Nästan alla de stupade soldaterna i massgraven från slaget vid Lützen tycks vara tyska legoknektar, men forskarna har hittat ett skelett som kan komma från Skandinavien. Frågan är – är det någon som känner igen soldat nummer sex?

Analyser av grundämnet strontium i skelettens tänder visar att de flesta av männen i massgraven kom från olika platser i Tyskland.

Spridningen följer Gustav II Adolfs marschväg genom landet under de första åren på 1630-talet, vilket gör att forskarna ser ett mönster där armén hela tiden värvade nya soldater för att ersätta dem som stupade i strid – eller föll offer för olika sjukdomar.

Ett skelett skiljer sig dock helt från de övriga – och skulle enligt analysresultaten kunna vara kvarlevorna av en skandinav – individ nummer sex.

Men vem är han?

”Individ nummer sex” har samma typ av skottskada i huvudet som många av de andra och borde alltså tillhöra den gamla svenska blå brigaden.

Frågan är om det skulle gå att också hitta ett namn på den stupade soldaten?

Forskarna har i alla fall gjort ett försök; Anja Grothe vid museet i Halle har gått igenom listorna med namn över brigadens soldater, som fortfarande finns kvar på Krigsarkivet i Stockholm. De sista rullorna är från augusti 1632, drygt två månader före slaget.

– Och av 1.000 namn i den blå brigaden, hittade jag bara två som möjligen  skulle kunna vara skandinaviska: Erich Sirerson och Hans Steen, säger hon.

Båda männen är listade som underofficerare. Om de fortfarande var vid liv fram till slaget vid Lützen bör de ha gått vid sidan av bösskyttarna och övervakat att inga soldater bröt formationen eller försökte fly när skottlossningen började. 

Har du hört talas om Erich Sirerson eller Hans Steen?

Det skulle vara intressant att veta för eventuellt möjliga framtida reportage. Enligt Ingrid Karlsson på Krigsarkivet, som är van att läsa gammal skrivstil, skulle det första namnet möjligen kunna vara Siverson.

Om du vet något kontakta oss gärna på vetenskap@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.