Animation ur filmen om månen i Vetenskapens värld Foto: BBC

Solenergi via månen

Uppdaterad
Publicerad

I 30 års tid har rymdfysikern David Criswell haft en dröm. Att månen ska förse jorden med energi.

David Criswell är rymdfysiker på ISSO – Institute for SpaceSystems Operations – vid University of Houston, och hans dröm är att använda solenergigenom att placera ut tusentals solpaneler på månen. Om alla på Jorden ska leva i välstånd år 2050 så kommer det att krävas en hållbar källa av energi som motsvarar tre till fem gånger den energi som produceras idag, menar han.

– När man tittar upp på månen ska man veta att effekten är13 000 terawatt av energi man ser. Den energin kan vi utvinna billigt ochskicka tillbaka hit till jorden.

Bättre förutsättningar än Jorden

I David Criswells dröm skulle delar av månen täckas av tunnasolpaneler. Solenergin skulle sedan föras över till jorden i form avmikrovågor. Och man kan lita på att solen lyser på månen – där finns aldrignågra moln.

– På månen slipper man störande inslag. Där finns ingetvatten, ingen luft, inga mekaniska vibrationer. Det krävs inte alls så härrobusta anläggningar som vi har på jorden idag. Solpanelerna kan vara tunna somtidningar och utspridda över ytan.

”Skulle täcka alla våra behov”

David Criswell tror att man kan utvinna så mycket energi attjordens behov täcks flera gånger om. Månbaserna skulle ge ett stort tillskottav solenergi och sätta fart på en ny månekonomi. Månen själv skulle förse ossmed allt material som krävs.

– När man tittar på månytan så ser man i princip bara sand.Det kan man använda för att göra glasfiber. Man kan göra behållare, stänger,rör och allt möjligt. Ekonomin blir självförsörjande.

Billigare än olja

Det är inget billigt projekt. Det skulle gå på minst 500miljarder dollar. Men det är mindre än vad oljeindustrin lägger ned under tvåår på att få upp olja och naturgas ur marken.

David Criswell har en teori om varför vi inte redan harbyggt en solenergidriven månbas, ett hem ute i rymden.

– Det här har inte skett eftersom vi inte stannade kvar påmånen på 70-talet. Om vi hade gjort det och använt oss av råvarorna på plats såhade vi varit igång 1980. Vi borde återvända till månen, men vi tycks ha tappatlusten. Problemet är psykologiskt. För vi kan om vi vill.

Se hela filmen om månen i Vetenskapens värld på svtplay.se

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.