Theropoder – krafsade vid parningslek? Foto: Xing Lida/Yujiang Han

Kärlekskranka dinosaurier lämnade avtryck i Colorado

Uppdaterad
Publicerad

Dinosaurier kan ha haft en parningslek som liknade den som vissa fåglar visar upp när de konkurrerar om honor.

Det hävdar ett internationellt forskarteam som studerat en stor mängd dinosauriespår i Colorado, USA.

På enav fyndplatserna har paleontologerna funnit ett 60-tal fossiliseradeskrapmärken, som forskarna menar är spår efter dinosauriers parningslek.

Ville attrahera honor

Avtrycken är upp till två meter långa, men varierar mycket istorlek. Forskarna tror att de kommer från flera olikadinosauriearter inom gruppen theropoder, från mellan 66-145miljoner år sedan.

Det är formen på de tydliga skrapmärkena som göratt man drar slutsatsen att de uppstått när dinosaurier försöktattrahera honor med olika styrkeuppvisningar underparningssäsongen.

Skrapade i marken

Forskarna menar att skrapspåren liknarde märken som bland annat strutsar gör under sina parningslekar,när de ska visa hur duktiga de är på att gräva ett bo där honan kanlägga sina ägg.

– Det är ett rimligt antagande, strutsarna är juavlägsna släktningar till theropoderna, menar Lars Werdelin,forskare på Naturhistoriska riksmuseet. Han fortsätter:

– Strutsarhar också ett relativt primitivt beteende när man jämför med andrafåglar. Man kan tänka sig att det är ett beteende som utvecklatshos dinosaurier, och som sedan hängt med fram till modern tid hosvissa fåglar, som till exempel strutsar.

Om forskarnas teoristämmer borde dinosaurierna även ha lagt sina ägg i närheten, menän så länge har man inte funnit några sådana spår.

Avslöjandeavtryck

Lars Werdelin menar att fyndplatserna i Colorado innebär enunik möjlighet att få en bättre kunskap om dinosauriers beteende,eftersom man funnit en så stor mängd fossiliserade spår:

– Den härtypen av studier kan man bara göra när man hittar avtryck. Ett fossilav en dinosaurie säger egentligen inte så mycket om djuretsbeteende, men avtrycken som djuret gjorde när det levde kan avslöjamycket spännande.

Referens

Lockley M.G et al: ”Theropod courtship:large scale physical evidence of display arenas and avian-likescrape ceremony behaviour by Cretaceous dinosaurs”, ScientificReports, 2016-01-07, DOI: 10.1038/srep18952

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.