Ortolansparv Foto: Wikimedia Commons

Sparv hotad av fransk matvana

Uppdaterad
Publicerad

Svenska ortolansparvar hamnar ofta på franska middagsbord. Detta är sannolikt orsaken till att arten är en av Sveriges mest hotade, enligt en ny studie.

Ortolansparven har minskat dramatiskt under lång tid, inte bara i Sverige, utan i hela nordvästra Europa. Misstankar har funnits om att en starkt bidragande faktor är den omfattande fångst som bedrivs på fåglarna i sydvästra Frankrike, i regionen Les Landes söder om Bordeaux.

Illegal jakt

Visserligen är fångsten förbjuden sedan 1999 men fram till dess infångades cirka 50.000 ortolansparvar årligen, och jakten har efter förbudet fortsatt i illegal form.

I den nya studien har svenska forskare försett sparvar med så kallade ljusloggar. Med dessa har man kunnat utläsa fåglarnas hela flyttväg från häckplatserna i norra Sverige ner till Västafrika.

Dränks i armagnac

Resultatet är entydigt: Merparten av de svenska fåglarna tycks ta vägen förbi Les Landes. Där löper de stor risk att bli infångade.

– Man har länge haft för sig i Frankrike att ortolansparven är en delikatess. Man fångar in dem, göder upp dem i bur, dränker dem i armagnac, kör in dem ugnen och äter dem sedan hela, säger Robert Ekblom, redaktör för tidskriften Ornis Svecica där studien publiceras.

Ortolansparven

Ortolansparven (Emberiza hortulana) är närmast släkt med den mer kända gulsparven.Ursprungligen var arten vanlig i öppna miljöer i landet, men i dag finns endast runt 6.300 par kvar, merparten i Norrland.

Övervintringsområdet för de svenska fåglarna ligger i Västafrika. För att komma dit flyttar fåglarna över Tyskland, Frankrike, Spanien, Marocko och Mauretanien. När de rastar i sydvästra Frankrike löper de risk att bli infångade och uppätna.

Källa: Ornis Svecica

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.