Foto: TT

Spindelskräck inget man växer ifrån

Uppdaterad
Publicerad

Ormar, spindlar, djupt vatten och hissar. Många människor har av fobier, men få gör något åt dem. Ny svensk forskning visar att fobierna avtar med åldern, men de är sällan de försvinner helt.

Fobier försvinner inte bara för att man blir äldre. Mer än hälften av alla mellan 70 och 80 år har någon form av fobi, visar ny forskning.

– Det finns behandling som hjälper, säger Robert Sigström vid Sahlgrenska akademin.

Var tionde sjukligt rädd

I siffran ingår även väldigt milda fobier, medan en av tio i åldersgruppen har så svåra problem att det handlar om ett sjukdomstillstånd.

Besvär med fobier, som brukar karaktäriseras som en överdriven rädsla som inte står i proportion till hotet man ställs inför, fluktuerar under livet.

– Fast de blir ovanligare när man är äldre, detta är väldigt vanligt även bland yngre, säger Robert Sigström.

Hans avhandling visar vidare att förekomsten minskar från 70-årsåldern och framåt, även om problemen inte sällan påverkar livet.

Få söker hjälp

Trots detta är det väldigt få som söker behandling och frågan är varför.

– En potentiell förklaring kan vara att även om det påverkar livet så påverkar det inte så mycket att man känner att man behöver behandling. En annan kan vara att man tänker att så här är jag och man tänker inte ens tanken på att bli av med det. Dessutom kan man se undvikandet som ett sätt att hantera rädslan, säger Sigström.

Men du tycker att man borde söka för att få hjälp?

–Absolut. En behandling där man gradvis exponerar sig för det man är rädd för under kontrollerade former kan få väldigt bra effekt.

Fakta: Vanligaste fobierna i studien

Olika djur – som ormar, spindlar, råttor. Förekom hos cirka 40 procent av de äldre.

Olika naturfenomen – som höga höjder, åska, stormar, djupt vatten. Också cirka 40 procent.

Olika situationer – som att åka hiss, flyga, trånga utrymmen. Cirka 25 procent.

Annat – som blod, sprutor, tandläkare. Färre än 10 procent.

Alla fobier var vanligare bland kvinnor än män.

I studien ingick 558 70-åringar och 303 av dessa kunde följas upp vid 75 och 79 års ålder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.