Sportdryck kan förstöra din träning

Uppdaterad
Publicerad

Att dricka sportdryck innan eller under träning kan försämra dina resultat. Du blir inte mer uthållig av att fylla på ditt kolhydratförråd utan träningseffekten blir snarare mycket sämre.

Ny forskning från Gymnastik- och Idrottshögskolan, GIH, i Stockholm visar att man får mycket större effekt av uthållighetsträning om man låter bli att äta kolhydrater, till exempel i form av sportdryck, innan eller under träningen.

– Ja, tar man en sportdryck i samband med uthållighetsträning får man inte ut samma effekt, säger Niklas Psilander, doktorand på GIH och den som ligger bakom forskningen.

Det här beror på att lågt muskelglykogen, det vill säga en liten mängd kolhydrater i musklerna, aktiverar en viss gen som kallas PGC-1α. PGC-1α är den gen som bidrar till att bygga fler och större mitokondrier i cellerna. Mitokondrierna är cellens små kraftverk, här bildas energi, och ju fler och större mitokondrier man har, desto mer uthållig blir man. Alltså, lägre glykogennivå i musklerna ger mer uthållighet.

Ifrågasätter rådande trend

Försökspersoner i Niklas Psilanders forskning har fått träna relativt lågintensivt i en timme med kraftigt sänkta glykogennivåer. Tre timmar efter träningen har man plockat ut en liten bit muskel från deltagarna och undersökt mitokondrierna i muskelcellerna. Resultaten visade att försöksdeltagarna hade fler mitokondrier och därmed fick ut en kraftigare effekt av muskeln jämfört med om de hade haft en normal glykogennivå.

Muskelproverna som tagits visar också att sprintintervaller (7 x 30 sekunder) är en minst lika effektiv träningsform betydligt längre intevallpass på uppåt 60 minuter.

– Resultaten indikerar att man kan ifrågasätta att uthållighetsträning ska genomföras med välfyllda glykogenlager, det vill säga att personen äter mycket kolhydrater innan och under träning, säger Niklas Psilander.

Eget träningsprogram

Niklas Psilander har utvecklat ett eget träningsprogram som ett resultat av sig forskning. Genom att på eftermiddagen träna kombinationer av längre intervaller (5-7 minuter) följt av sprintintervaller (15-30 sekunder) tömmer man sitt glykogenlager i musklerna. Sedan äter man en kolhydratfattig kost följande middag och frukost för att sedan ge sig ut på en 1 timmes lugn löpning. Eftersom man då har så pass lågt muskelglykogen blir effekten av löpningen samma som om rundan hade varit tre gånger så lång.

– Det här har fungerat extremt bra på mig. Jag har sänkt mina tider på halvmaran jättemycket, säger Niklas Psilander.

Dock är Niklas noga med att påpeka att råden gällande kolhydrater i samband med träning bara gäller i just träningssammanhang.

– Under träning behöver man ingen sportdryck, men under tävlig är det extremt viktigt att man laddar upp med kolhydrater, säger han.

SVT Vetenskap har tidigare i år skrivit om vilka andra träningsmyter som finns. Fem myter om träning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.