I måndagens Vetenskapens värld (4/2) i SVT2 20:00 kan du se mer om varför sprutbyte fungerar. Programmet kommer också att finnas på SVT Play. Foto: Scanpix

Sprutbyte i Sveriges missbrukshuvudstad

Uppdaterad
Publicerad

Nu slår dörrarna till Stockholms första sprutbyte upp på S:t Görans sjukhusområde. Då avgörs en segdragen strid mellan narkotikapolitik och folkhälsa som pågått i över 25 år i Sverige. Under tiden har resten av världen sprungit om och bara Grekland i Europa har varit långsammare att införa den här typen av verksamhet i sina storstäder.

När försöket med sprutbytesverksamhet, alltså att missbrukare kan lämna in använda sprutor och få nya rena sprutor i utbyte, inleddes i Malmö/Lund i mitten av 80-talet var Sverige ett pionjärland.

Tillsammans med Holland, Australien och Storbritannien var Sverige först med den här kontroversiella metoden. Företrädare från WHO besökte verksamheten i Skåne och talade om den som en förebild.

Sprutbyte

Men redan då rådde oenighet om huruvida det var förenligt med svensk narkotikapolitik – där narkotikabruk ju är olagligt -  att dela ut verktyg för bruket. Smittskyddsläkare hävdade å andra sidan att det handlade om att förhindra att missbrukare, som ändå skulle injicera, att dela sprutor med varandra och riskera att sprida smitta.

Långdragen diskussion

De här båda synsätten har stötts och blötts i över 25 år. Under den här tiden har bara landstinget i Skåne drivit sprutbytesverksamhet. Ändå har resultaten därifrån hela tiden varit lovande. Man har sett en klart mindre smittspridning bland injektionsmissbrukare i södra Sverige än i resten av landet.

2006 beslutades om en lag som tillåter landstingen att införa sprututbyte, om de så önskar. De kan då ansöka hos Socialstyrelsen och kan i samarbete med kommunerna dela ut sprutor till injektionsmissbrukare under i förväg färdigställda former.

Men intresset har varit svagt. Västmanland, Östergötland och Södermanland är tre av länen som diskuterat frågan, men valt att avstå. Bland annat med hänvisning till att det finns för få injektionsmissbrukare i deras län, att det inte är tillräckligt säkerställt att sprutbyte verkligen förhindrar smittspridning eller att verksamheten är för dyr.

Sker redan inofficiellt

Samtidigt har det poppat upp flera inofficiella sprutbyten där till exempel brukarföreningar delat ut sprutor i egen regi.

Men efter att Kalmar drabbades av ett utbrott av HIV förra året, då fem av stadens injektionsmissbrukare på kort tid smittades av HIV, infördes nyligen sprutbytesverksamhet där också. Smittskyddsläkare i länet menade att om det funnits ett sprutbyte tidigare hade utbrottet snabbare kunnat stoppas och smittkällan spåras.

Och nu är det alltså dags för Stockholm. I huvudstaden finns mellan 7 och 8000 injektionsmissbrukare och det är flest i landet. Tillgången till sprutor har länge varit dålig och många används tills nålarna är obrukbara. 85 procent av sprutorna i en mätning hade använts mer än fem gånger. Alla deltagare i studien hade någon gång delat spruta med någon annan.

I april öppnar portarna i Stockholm

När sprutbytet öppnar i april kommer alltså andelen missbrukare som har möjlighet att byta ut sina gamla sprutor att öka kraftigt. Motståndet i staden har varit enormt. I stadshuset har de borgerliga motsatt sig verksamheten i flera år, men kovände till slut.

Efter att det politiska beslutet fattats har turerna fortsatt. Det har tagit länge att hitta en lämplig plats, inte för nära dagis eller annan känslig verksamhet. Till slut har valet fallit på St Görans sjukhusområde och där är markberedningen nu i full gång. Om inget ytterligare tillstöter ska mottagningen öppna i april.

Tanken är att missbrukare över 20 år ska kunna byta sprutor i en barack där. Samtidigt erbjuds hälsoundersökningar, smitt-tester, medicinsk hjälp och olika former av stöd för att ta sig ur beroendet.

I måndagens Vetenskapens värld (4/2) i SVT2 20:00 kan du se mer om varför sprutbyte fungerar. Programmet kommer också att finnas på SVT Play.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprutbyte

Mer i ämnet