Stickade blodådror och dräkter med elstötar

Uppdaterad
Publicerad

”Smarta tyger” ska revolutionera vården, hoppas textilforskare.

Högskolan i Borås visar nu upp sin pågående forskning på en utställning i Stockholm, och flera av projekten har som mål att bli färdiga för användning inom vården redan i år.

– Elektrodress är en dräkt som redan nu kan hjälpa rörelsehindrade barn, berättar Nils Krister Persson, forskare i teknisk textil för SVT.

Presenterades i Draknästet

Idén till Elektrodress presenterades första gången i SVT:s program Draknästet 2010. För två veckor sedan fick Högskolan i Borås 2 miljoner från KK-stiftelsen för att under 2012 göra Elektrodress till en dräkt som kan användas inom vården.

Medoden bygger på elektroder invävda i dräkten – elektroder som stimulerar musklerna. Målet är att dräkten ska hjälpa barn och vuxna med bland annat sjukdomarna CP och MS, men också andra sjukdomar som drabbar musklerna.

– Genom att ha elektroder kan vi lindra spänningen i musklerna. Man förhindrar spända muskler. Barnen kan röra sig bättre, kan prata bättre och leva bättre, säger Nils Krister Persson.

Konstgjort blodkärl

Vid bypassoperationer idag används syntetiska blodådror, som ersätter skadade blodkärl. Nu har forskarna på Högskolan i Boråd också tagit fram ett nytt konstgjort blodkärl – av stickade textilier. Målet är att undvika ärrbildningar som skapar problem vid dagens bypassoperationer.

– Genom stickningen får man en elasticitet som liknar den i ett riktigt blodkärl, säger Nils Krister Persson.

– Vi har redan kommit så långt så att vi gjort djurförsök med lyckade resultat. Nästa steg är att få in de här blodkärlen i en människa.

Linus Brohult och Anders Nord, SVT Vetenskap

linus.brohult@svt.se anders.e.nord@svt.se

twitter: @brohult @AndersENord

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.