Illustration av stjärnan HD 140 283. Foto: NASA

Ser ut att vara äldre än universum

Uppdaterad
Publicerad

Man kan inte vara äldre än sina föräldrar men en stjärna nära oss ser ut att vara äldre än universum.

När mätningar gjordes vid millennieskiftet uppskattade astronomerna stjärnans ålder till runt 16 miljarder år –  mer än två miljarder år äldre än universum som beräknas vara 13, 8 miljarder år gammalt.

Med hjälp av rymdteleskopet Hubble har man nu lyckats förbättra precisionen och sänka stjärnans ålder.

– Vi har funnit att det här är den äldsta kända stjärnan med en bestämd ålder, säger Howard Bond på Pennsylvania State University och Space Telescope Science Institute i Baltimore, Maryland.

NASA:s astronomer uppskattar nu att stjärnan är 14,5 miljarder år, vilket fortfarande är över en halv miljard år för gammalt – om inte hela universums historia ska skrivas om.

Men det finns en mätosäkerhet här, säger de amerikanska forskarna bakom studien. Stjärnan kan vara 800 miljoner år äldre eller yngre.

Det skulle då kunna betyda att stjärnan föddes strax efter universum, vilket gör det hela inte fullt så svindlande.

Hubbles bidrag var att minska osäkerheten på stjärnan verkliga avstånd. Den antika stjärnan är fortfarande pigg för sin ålder. Den far förbi oss i över 1200 kilometer i timmen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.