Stora barriärrevet halverat

Uppdaterad
Publicerad

På 27 år har Stora barriärrevet utanför Australien förlorat hälften av sina koraller. Orsakerna är tropiska stormar, korallblekning och hungriga sjöstjärnor, visar ny forskning.

Världens många tropiska korallrev är hem för tusentals arter, både fiskar, skaldjur, blötdjur och så klart koralldjuren själva. Reven beskrivs ofta som havens barnkammare eftersom många arter använder den trygga miljön som reven erbjuder för att föda upp sina ungar.

Men reven står nuförtiden under svåra hot. Dels från mänsklig miljöpåverkan, men också från naturen själv.

Nu presenteras alarmerande resultat av en omfattande australiensisk studie som har följt utvecklingen av Stora barriärrevet sedan 1985. Studien visar att revet har förlorat hälften av sina koraller sedan mätningarna började.

Stormar, korallblekning och sjöstjärnor

Forskarna listar också de främsta orsakerna till revets nedåtgående spiral. Den värsta boven är enligt forskarna tropiska stormar som står för hela 48 procent av skadorna.

Korallblekning står för 10 procent. Korallblekning innebär att korallen inte längre kan ingå symbios med en alg, och därmed inte längre överleva. Korallblekning kan ha många orsaker, men en betrodd teori är att människans påverkan på havstemperaturen också främjar korallblekningen.

En tredje orsak, som kanske låter lite märklig, är faktiskt hungriga sjöstjärnor, som står för hela 42 procent av skadorna på revet. Speciellt en typ av sjöstjärna, som kallas törnekrona, verkar vara extra förtjust i att mumsa i sig koraller.

”Inga sjöstjärnor – inga problem”

Enligt forskarna bakom studien kan denna insikt också leda till nya sätt att ta sig an problemet med minskningen av korallreven.

– Vi kan inte stoppa stormar, och korallblekning är också en svår nöt att knäcka om man ser på det kortsiktigt. Men kanske kan vi göra något för att stoppa sjöstjärnornas frammarsch, säger John Gunn, en av forskarna bakom studien.

– Skulle vi lyckas med det så har andra studier visat att reven till och med skulle kunna växa till sig.

”Inte hela förklaringen”

Matz Berggren är forskare i marinbiologi vid Göteborgs universitet och han tror att bakom dessa resultat så kan det gömma sig djupare förklaringar.

– Vi har sett att korallblekning är ett ökande problem för världens tropiska korallrev. Och även om sjöstjärnorna verkar ha en stor påverkan så kommer de och går, så det problemet kanske kommer att minska med tiden.

– Men jag tycker att den stora frågan är varför de tropiska stormarna skadar reven så mycket. Jag tror att det beror på att reven redan från början är försvagade. Och då är den egentliga förklaringen till minskningen av reven något annat, till exempel mänsklig påverkan och global uppvärmning.

Studien publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften PNAS.

Stora barriärrevet

*Det stora barriärrevet ligger nordost om Australien och är världens största korallrev.

*Egentligen består det av 2 900 mindre rev. Revet syns från rymden och är den största strukturen som har byggs av levande organismer. Det täcker nästan 350 000 kvadratkilometer.

*Revet, liksom alla andra korallrev, byggs upp av små små organismer som kallas korallpolyper som bygger upp en komplicerat skelett av korall som ger hem åt tusentals arter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.