Radioaktivt vatten läcker i Fukushima

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan kom ett larm om en läckande tank med radioaktivt vatten vid kärnkraftverket i Fukushima. Det var ett engångsutsläpp och bara en del av det radioaktiva läckaget från det havererade kärnkraftverket.

Sedan haveriet 2011 sker ett ständigt läckage från anläggningen till havet. Grundvatten strömmar in i källarvåningen på reaktorerna och blandar sig med kontaminerat vatten. Man räknar med att 300 ton radioaktivt grundvatten rinner från anläggningen varje dygn.

För att kyla smältan tillför man också vatten som tas om hand i förvaringstankar. På en vecka samlas en volym förorenat vatten som skulle kunna fylla en 50-meters simbassäng med råge. I förra veckan upptäckte man att en av tankarna läckt och att 300 ton kraftigt förorenat vatten runnit ut på området.

– Men det kan dröja veckor innan man vet om det läckt ut i havet, säger Jan Johansson, myndighetsspecialist vid Strålskyddsmyndigheten.

Utsläpp i havet

Den läckande tanken innehöll vatten med 80 megabecquerel per liter. Det är ett långt högre värde än det förorenade grundvattnet, som fortfarande är över tillåtna gränsvärden. I Sverige är nivåerna på det renade vatten som släpps ut från kärnkraftsverken en miljon gånger lägre.

– Det största utsläppet av radioaktivitet direkt ut i havet som någonsin skett i mänsklighetens historia skedde de första veckorna under olyckan i Fukushima 2011, säger Jan Johansson.

Simulering av härdsmälta

Eftersom det ännu idag, mer än två år efter olyckan, är svårt att komma åt området vet man fortfarande inte hur förstörd reaktorhärden är. Med hjälp av specialkameror och simuleringsprogram har man kunnat göra uppskattningar av hur mycket den smält och var det runnit ut.

– Men det kan komma överraskningar, säger Jan Johansson.

Stålvägg i marken

Den stora utmaningen vid Fukushimaanläggningen är just nu att ta hand om allt förorenat vatten.

Utflödet av grundvatten till havet har man försökt hejda med en stålvägg i marken, men den är inte heltäckande. Man planerar också att använda metoder från gruvindustrin för att stoppa läckage, till exempel att frysa marken eller att pumpa upp grundvattnet innan det når anläggningen och släppa ut det rena vattnet till havet.

Det kontaminerade kylvattnet samlas även fortsättningsvis upp i tankar och kapaciteten byggs ut för att klara detta flera år framåt.

– Det är oroväckande att en tank sprungit läck, och att den dessutom hade läckt under en tid utan att man märkt det, säger Jan Johanson.

Ingen långsiktig lösning

Tankförvaringen är en tillfällig lösning. Idén är att rena vattnet för att sedan släppa ut det i havet.

– Det tillkommer vatten varje dag utan att man har någon långsiktig lösning för hur det ska renas, säger Jan Johansson.

Det finns reningsmetoder för att ta hand om kontaminerat vatten. Problemet är att använda dem i så stor skala och under de speciella förhållanden man har vid Fukushima. Sedan våren 2013 provas en reningsanläggning där man lyckats få bort cesium och strontium, som är de allvarligaste föroreningarna. Man har dock haft problem med läckor som troligen orsakats av att det salta vattnet får metall att korrodera. Och fortfarande finns höga nivåer av det radioaktiva ämnet tritium.

– Och frågan är om man kan få acceptans för att släppa ut svagt förorenat vatten över huvud taget, säger Jan Johansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.