Torskar ska ID- märkas Foto: Tryggve Karlsen/TT

Stora rovfiskar minskar övergödning

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på stora rovfiskar i svenska vatten har orsakat en kedjereaktion i ekosystemet som förvärrat effekterna av övergödningen. Det framgår av en ny studie.

Till stora rovfiskar räknas torsk, gädda och abborre. Alla arterna har minskat kraftigt i Östersjön de senaste åren. 

Detta har lett till en ökning av rovfiskarnas bytesdjur, i första hand spigg och smörbultsfiskar. Dessa äter i sin tur stora mängder algätande små kräftdjur. Det sistnämnda ökar förekomsten av snabbväxande trådalger. 

Spiggen har sluppit loss 

Trådalgerna har gynnats starkt av övergödningen. Men sannolikt har de ökat ytterligare på grund av att deras fiender minskat. 

– Det behövs någon som äter spigg i systemet, säger Johan Eklöf, marinekolog vid Stockholms universitet och en av forskarna bakom de nya rönen. 

Enligt studien har minskningen av de algätande smådjuren lika stora effekter på mängden trådalger som övergödningen. 

Slutsatserna, som publiceras i Journal of Applied Ecology, bygger på analyser av över 50 tidigare studier av näringskedjor i norra Atlanten och Östersjön. I studierna har forskare manipulerat näringshalter, förekomsten av algätare, och förekomsten av olika typer av fiskar. 

Vill ha fler rovfiskar 

Orsaken till att torsken har minskat är välkänd: överfiske. Men varför abborre och gädda har minskat längs kusterna är mer oklart. 

– Det kan bero på att det råder brist på yngelvatten, men vi vet inte med säkerhet. Sportfisket är hårt på sina håll, vilket säkert har haft effekter. Vi behöver mer kunskap helt enkelt, för att veta hur problemet ska åtgärdas, säger Eklöf. 

Ökade bestånd av de båda rovfiskarna borde ge positiva effekter, enligt studien. 

– Det vi vet är att gädda och abborre, där de finns, äter mycket spigg, säger Eklöf.

Fakta: Ekosystem i havet

Enligt flera studier finns det — något förenklat — fyra nivåer i ekosystemen i Östersjön och Nordsjön. 

Den basala nivån består av olika arter av alger. På senare år har mängden trådalger i havet ökat. 

Nästa nivå utgörs av algätande små kräftdjur, exempelvis märlkräftor. 

Ovanför dessa hittar vi småfiskar, som spiggar och smörbultar. Dessa livnär sig bland annat på märlkräftor. 

Högst upp i näringskedjan finns de stora rovfiskarna, torsk, abborre och gädda, som äter småfiskarna. Under naturliga förhållanden kontrollerar de stora rovfiskarna i hög grad systemet genom sin predation. 

Källa: SLU, Stockholms universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.