Foto: Anders Wiklund/ TT Bild

Stress – farligt av flera skäl

Uppdaterad
Publicerad

Lär dig som ung att hantera stress. Annars ökar inte bara risken för hjärt- och kärlsjukdomar som äldre. Dessutom slår låg stresstolerans ut det skydd som bra kondition kan ge mot just hjärtsjukdomar, visar en ny avhandling vid Örebro universitet.

Farorna med stress är vida kända. Mer okänt är i vilken grad ungdomars kondition påverkar sambandet mellan stresstolerans och risken för hjärt- och kärlsjukdom som vuxen.

Cecilia Berghs avhandling vid Örebro universitet visar kort följande: Är du ung hjälper det inte att träna fysiskt för att skydda dig mot sådana sjukdomar om du ändå inte kan hantera stress.

– Det är ganska anmärkningsvärt för vi vet att fysisk aktivitet är en så pass skyddande faktor mot hjärt- och kärlsjukdomar. Nu tänker vi att det blir jätteviktigt att uppmuntra våra ungdomar att vara fysiskt aktiva men också lär sig hantera psykosocial stress för att optimera den här effekten, säger Cecilia Bergh.

Men att dels träna, dels lära sig hantera stress – det låter som det bara kan bli stressfyllt?

– Att göra lite är ju bättre än ingenting. Det kan räcka med en promenad men också tänker på det här med stress. Har man mycket problem med stress kan det också vara så att man behöver träna lite mer.

Underlaget till studien är män som deltagit i värnpliktsundersökning åren 1952-56 men samma slutsatser dras även för kvinnor.

Fakta: Underlaget till studien

Studien baseras på 240 000 svenska män, födda 1952—56, som deltog i obligatoriska värnpliktsundersökningar.

Vid mönstring mättes stresstoleransnivå som fysisk och medicinsk hälsa.

Männen följdes upp i 58 års ålder. Då hade 10 581 män fått en kranskärlsdiagnos mellan 1987 och 2010.

Studien publiceras i tidskriften Heart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.