Vill inte dela med sig? Foto: Lukas Schulze/TT

Korpar har inlevelseförmåga

Uppdaterad
Publicerad

Korpar gömmer mat snabbare om de tror att en annan korp ser dem, och har därför en typ av inlevelseförmåga – ”Theory of mind” – som tidigare endast har förknippats med människor.

Det visar en studie från Wiensuniversitet. ”Theoryof mind” innebär i stora drag att en individ kan föreställa sig vaden annan individ tänker.

Experimentet i studien gick ut på att enkorp stängdes in i en låda som delades på mitten av en skiva medett titthål. På andra sidan om väggen fanns en högtalare medkorpljud som simulerade att en annan korp fanns i närheten.

MathiasOsvath, docent i kognitiv zoologi vid Lunds universitet, säger tillSveriges Radios Vetenskapsradion att resultatet i studien innebär ett av de störstafynden inom djurs kognition på länge.

– Det har aldrig blivitbevisat och det har varit en väldigt unik mänsklig sak, trots attdet är många som har tvivlat på det länge, säger Osvath.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.