Studie: Dåligt för barn att sitta stilla länge

Uppdaterad
Publicerad

Barn som sitter stilla under långa stunder kan drabbas av samma negativa hälsoeffekter som man sett hos stillasittande vuxna. Det visar ny forskning.

Att det finns ett samband mellan långa stunder av stillasittande och en rad hälsoproblem bland vuxna har flera studier visat.

Ju fler timmar en person sitter, desto större sannolikhet att drabbas av exempelvis typ 2-diabetes, hjärtsjukdom och för tidig död. Och mycket pekar på att inte ens regelbunden träning kan kompensera helt för en stillasittande livsstil.

Och nu visar alltså ny forskning på att även barn som sitter stilla påverkas på ett liknande sätt.

Högt blodtryck

Det är forskare på University of British Columbia som i en studie som publicerats i Experimental Physiology, undersökt vilken effekt stillasittande har på blodkärlen på en grupp flickor mellan 7-10 år.

Hos vuxna har forskare tidigare sett att längre perioder av stillasittande gjort att artärerna i benen dragit ihop sig och bidragit till högt blodtryck som med tiden kan ge hjärtproblem.

Totalt bestod studien av nio flickor som delades upp i två grupper. Innan studien mätte forskarna flickornas artärfunktion med hjälp av ultraljud och blodtrycksmätare. Och alla deltagare visade sig vara friska.

Sitta stilla

Den ena gruppen fick sedan sitta stilla i bekväma saccosäckar i tre timmar medan de spelade spel och tittade på film. Om de behövde använda toaletten rullade någon av forskarna in dem på toaletten.

Den andra gruppen fick också sitta stilla i tre timmar, men en gång i timmen fick de sätta sig på en motionscykel och cykla tio minuter i lugnt tempo.

Efter de tre timmarna i labbet mätte forskarna återigen artärfunktionen hos flickorna och några dagar senare fick de komma tillbaka och grupperna bytte roller.

Kraftig försämring

Enligt forskarna var resultatet av experimentet både nedslående och positivt.

När flickorna fick sitta helt stilla i tre timmar fungerade deras artärer helt enkelt inte lika bra som innan. Artärernas förmåga att vidga sig minskade med så mycket som 33 procent.

– Hos vuxna har man sett att en längre tid med en 1 procents nedgång i blodkärlens funktion leder till ökad risk för hjärt-kärlsjukdom med 13 procent. Det säger Ali McManus, en av forskarna bakom studien, till New York Times.

– Det verkar helt klart vara så att barn inte bör sitta stilla under längre tidsperioder.

Cykling hjälpte

Den negativa effekten verkade dock inte vara ihållande.

När gruppen som suttit stilla kom tillbaka för en andra omgång i labbet såg man ingen effekt på flickornas blodkärl. Och de som cyklade en gång i timmen visade inte heller några mätbara tecken på problem med kärlens funktion.

Dock var forskarna noga med att påpeka att man inte vet om man skulle se samma positiva resultat om man gjorde om studien under en längre period.

Professorn: ”Spännande”

Mats Börjesson är professor i folkhälsa med inriktning fysisk aktivitet vid Gymnastik- och idrottshögskolan och Karolinska institutet. Han är inte överraskad av resultaten.

– Detta ligger helt i linje med tidigare studier som visat på liknande effekter på äldre och sjuka. Det som är spännande här är att man visat att stillasittande kan ha sådan stark effekt även på unga och friska personer.

Mats Börjesson menar att studien är ännu en pusselbit som visar på nyttan av att inte sitta still för mycket.

– Det handlar om inte bara om att röra sig, utan även att undvika själva stillasittandet.

Kan komma riktlinjer

I dag finns det allmänna rekommendationer om vad som är en bra nivå av fysisk aktivitet, men några rekommendationer kring vad som är för mycket stillasittande saknas.

Det tror Mats Börjesson snart kommer att ändras. 

– Det behövs mer forskning som denna för att komma fram till bra rekommendationer, men jag är övertygad om att detta kan få effekter för hur vi i framtiden tänker kring hem-, skola- och arbetsmiljö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.