Foto: TT

Studie: Vanligt med viktmobbning i familjen

Uppdaterad
Publicerad

Överviktiga barn mobbas för sin övervikt under barndomen. Och i de flesta fall är det de överviktiga barnens föräldrar som viktmobbar dem. Det visar ny forskning som ska presenteras på fetma-konferensen i Prag, som inleds i dag.

– Vi vet att stigmatisering finns i alla länder, men vi trodde inte att det förekom inom familjen, att familjemedlemmar viktmobbar sina egna barn, säger forskaren Paulina Nowicka på Karolinska i Huddinge, som har lett forskningen.

Studien visar att det är vanligt att överviktiga barn viktmobbas av föräldrar och mor- och farföräldrar. Var tredje person av alla som deltog hade blivit viktmobbade i familjen.

Nedsättande kommentarer

– Det handlar om kommentarer som att ”du kan inte  ha den här kjolen för du är alldeles för fet”, ”du har en för stor rumpa”, ”du kan inte träna balett för att du är för klumpig”, ”du är inte lika snabb som andra barn” eller ”du är ful”.

Studien är genomförd i USA, men Paulina Nowicka tror att studien även kan spegla svenska förhållanden.

– Ja, jag tror att viktmobbning finns även här i Sverige fast vi inte tänker på det, säger hon. Samtidigt måste jag tillägga att när man jämför attityder kring stigmatisering i Sverige och i USA, så är dessa attityder nog lite mildare här hemma i Sverige än i USA, men de finns.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.