Världens största svampmarker finns djupt under havsoceanerna. Foto: Anna Neubeck

Svampen frodas djupt under havsbottnen

Uppdaterad
Publicerad

Svampen trivs inte bara i skog och mark. Det är tvärtom djupt nere i själva jordskorpan under oceanerna som världens största svampmarker hittas, visar ny forskning.

Svampen visar sigallt mer vara en riktig överlevnadskonstnär. De senaste årensforskning har visat att det lever svamp både i havet och i sötvatten.

Men det förvånade ändå forskarna från Naturhistoriska riksmuseetnär de upptäckte att prover från berggrunden tusen mer underhavsbottnen innehöll stora mängder svamp.

– Just det faktum att dethandlar om miljöer som man fram till 30 år sedan trodde heltsaknade liv, gör det extra spännande, säger Magnus Ivarsson påNaturhistoriska riksmuseet, och fortsätter:

– Vi har sedan tidigarekänt till att vissa bakterier och arkéer lever i närheten av hetakällor, men att det kan finnas så komplexa organismer som svamp sådjupt nere under havsbottnen, det är riktigt häftigt.

Släktingar till vanlig matsvamp

Efter att haundersökt borrkärnor från världens alla hav, konstaterar forskarnanu att jordskorpan i själva verket världens största växtmiljö försvamp. Samtidigt är mångfalden stor, med alla stora svampgrupperrepresenterade.

Det innebär att släktingar till våra kändamatsvampar lever djupt nere i djupen, i totalt mörker ochtroligtvis utan syre.

Svamparna klarar dessa tuffa villkor genomatt leva i symbios med bakterier och arkéer, som genom att oxiderajärn och reducera sulfater förser svampen med mat.

– Vi vet inteexakt vad svampen ger i utbyte, men det kan handla om att de bildarkoldioxid som bakterierna och arkéerna behöver för att överleva,säger Magnus Ivarsson.

Svårt att borra djupare

De svampar som forskarna hittat ärfossiliserade mycket små och väldigt gamla. De äldsta bedöms vararunt 458 miljoner år.

Men Magnus Ivarsson hoppas att man redan inomett år ska kunna få upp även levande svamp. Orsaken till att manännu inte lyckats är att det hittills varit omöjligt att få uppproverna utan att det kommer in havsvatten, vilket gjort detomöjligt att få upp material som inte kontaminerats:

– Men nubörjar det komma metoder, som gör att vi kan övervinna det härproblemet. Vi räknar med att hitta levande exemplar det närmasteåret.

Magnus Ivarsson tror att det kan finnas svamp ännu djuparener än 1000 meter ner under havsbotten, men än så länge är dettekniskt omöjligt att borra djupare.

– Vi tror att det lever svampännu djupare, eventuellt ner till tre kilometer ner underhavsbotten.

Det som troligtvis sätter gränsen, är attdet djupare ner blir för varmt för att svampen ska kunna överleva.

– Men vem vet, det här är ju uppenbarligen en riktigt tuff organism,så den kanske har utvecklat sätt att klara det med.

Läs mer:

Ivarsson et al: ”The igneous oceanic crust – Earth’s largest fungal habitat?”, Fungal Ecology 2016. DOI:10.1016/j.funeco.2016.01.009

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.