Svenska kostvanor bakom glutenproblem

Uppdaterad
Publicerad

Svenska barn blir tidigare glutenintoleranta än barn i andra länder. Och det kan vara våra kostvanor som är boven.

Ont i magen eller irritation – det är två tecken på glutenallergi,

något som blivit allt vanligare bland svenska barn.

Och det kan vara våra kostvanor som orsakar problemen. Det visar en delrapport ur forskningsstudien Teddy som inehåller data från tusentals barn i Sverige, Finland, Tyskland och USA.

I riskgrupperna följs barnens kostintag via dagböcker – där föräldrarna noterar vad barnen får i sig. Och resultaten visar att de svenska barnen får i sig gluten tidigare, berättar Svenska Dagbladet i dag. Många visar redan vid något års ålder tecken på att utveckla allergin.

-Det är betydligt tidigare än vi räknat med och ett år tidigare än de amerikanska barnen. Det betyder att vi gör något i Sverige som de inte gör, säger Åke Lernmark, professor vid Lunds universitet och ansvarig för Teddystudien, till TT.

Det kan handla om mängden gluten, men också när barnet introduceras för gluten. Svenska barn får till exempel ofta välling baserad på vete, medan amerikanska barn får ris- eller majsbaserad välling.

-Vällingen är en tänkbar förklaring. Det vi har lärt oss i studien är att undvika ersättningar med gluten, så det är vad man kanske redan i dag skulle kunna rekommendera föräldrar.

Studien tittar också på andra faktorer som om det finns några genetiska avvikelser som gör att de svenska barnen är extra utsatta.

Sofia Frisén

sofia.frisen@svt.se

Fakta: Teddystudien

I Teddystudien ingår 8 000 barn från USA, Tyskland, Finland och Sverige, alla med en förhöjd ärftlig risk att drabbas av glutenintollerans, eller celiaki.

En tredjedel av barnen är svenska och många utvecklar vid något års ålder antikroppar, varningssignaler om att en autoimmun sjukdom är på väg utvecklas.

De som har den högsta ärftliga risken att utveckla celiaki löper också en medelhög risk att få diabetes typ 1. Det är fortfarande oklart om det finns ett samband mellan den ökande glutenintoleransen och att fler och fler drabbas av diabetes.

En glutenallergiker tål inte gluten som finns i till exempel vete, korn och råg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.