Foto: TT

Svenske Nobelpristagaren: ”Jag vill inspirera andra”

Uppdaterad
Publicerad

Efter mer än 30 år i Storbritannien kommer han hem till Sverige för att ta emot världens kanske förnämsta vetenskapliga utmärkelse. SVT mötte den svenske Nobelpristagaren Tomas Lindahl, som nu hoppas inspirera unga forskare.

Efter mer än 30 år i Storbritannien kommer han hem till Sverige för att ta emot världens kanske förnämsta vetenskapliga utmärkelse. Vi mötte den svenske Nobelpristagaren Tomas Lindahl som nu hoppas inspirera unga forskare.

Fjärde svenska kemipriset

På torsdag får Tomas Lindahl årets Nobelpris i kemi för att han, tillsammans med två andra forskarkollegor har lyckats kartlägga hur celler lagar skadat DNA. En upptäckt som kan bidra till forskningen för att hitta nya läkemedel mot cancer.

Tomas Lindahl är den fjärde svenske nobelpristagaren i kemi sen utdelningarna startade 1901 och det var en stolt kemipristagare som mötte pressen idag på Kungliga Vetenskapsakademien.

”Som att köpa en lott”

– Jag är mycket nöjd. Nobelpriset är väldens förnämsta utmärkelse och det är alltid trevligt att få ett positivt erkännande för det jobb man har gjort, i synnerhet från kollegor som man respekterar, säger Tomas Lindahl med ett stort leende.

Vågade du hoppas?

– Ja man kan alltid hoppas men det är som att köpa en lott på ett lotteri. Man ändrar ju inte sitt liv för att man tror att man kan vinna någonting.

Övning och hårt arbete

Tomas Lindahl jämför arbetet som vetenskapsforskare med artistisk verksamhet. För att bli en pianovirtuos eller framstående forskare krävs det oändligt mycket övning och hårt arbete.

– Man blir inte en bra musiker utan att öva mycket. Det är samma sak inom forskningen och det är inte alltid så spännande, särskilt inte om man har haft fel idé och med stor möda lyckats visa att man var på fel spår. Men då blir man desto gladare senare när man kommer på rätt spår, säger Tomas Lindahl.

Vill inspirera

Han hoppas att hans insatser för biokemin och att hans Nobelpris ska inspirera unga forskare.

– Det är faktiskt ett fascinerande arbetsområde och det är mycket kvar att göra. Man behöver nog inte ha någon särskild specialbegåvning annat än intresse och envishet.

Tomas Lindahl har bott och verkat i Storbritannien i mer än 30 år. Han tror att han hade kunnat bedriva spjutspetsforskning även i Sverige men tycker att det är viktigt att Sverige värnar grundforskningen.

– Jag tror att det är samma problem här som överallt. Många politiker vill ha snabba effekter och tillämpad forskning imorgon men detta är ett långsiktsprojekt. Det finns inga genvägar, säger Tomas Lindahl.

Intuition och nya idéer

Han anser också att Sverige måste bli bättre på att släppa de unga forskarna fria och ge dem mer svängrum.

– Jag fick tidigt möjlighet att hålla på med mina egna idéer. Det är svårt att detaljdirigera unga forskare. Det går ju att göra men det de gör då kan det bli ganska uppenbart och tråkigt. Det är så med forskning att mycket bygger fortfarande på intuition och nya idéer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.