En döende stjärna som kastar i från sig gas, stoft och damm. Om fem miljarder år kommer vår egen sol gå ett liknande öde till mötes. Foto: NASA/ESA

Svenskt instrument ska undersöka damm i döende stjärnor

Uppdaterad
Publicerad

Om två år skjuts Jame Webb teleskopet upp i rymden och då följer också ett svenskbyggt instrument med på resan. Det ska titta in under molnlagren i universums nebulosor och se stjärnor födas och dö. 

När astronomer vid Europeiska Rymdstyrelsen, ESA, hörde talas om att NASA skulle bygga James Webb teleskopet ville de få med ett instrument ombord.

– Och då svarade NASA att javisst, bara ni bygger och betalar det själva och levererar i tid, berättar Kay Justtanont som är astronom vid Onsala Rymdobservatorium utanför Göteborg. Hon projektledare för det svenska bidraget till det vetenskapliga instrumentet MIRI. 

Titta in i molnen 

Bakom teleskopets enorma spegel ligger fyra olika instrument som analyserar de infraröda strålarna. Européernas MIRI ska mäta på infraröda strålar som har ännu längre våglängder än vad de andra instrumenten mäter på. Långvågigt ljus kan ta sig igenom tjocka gasansamlingar i rymdens nebulosor och avslöja vad som händer där inne. Det är nämligen långt in i gasansamlingar i universum som stjärnor tänds och dör.  

– Genom att studera ljus med längre våglängder kan vi titta in under gasmoln i rymden och undersöka hur exempelvis damm-partiklar bildas i döende stjärnor. Dammet är viktiga beståndsdelar för att större kroppar som planeter ska kunna ta form, säger Kay Justtanont.

Se mer om James Webb teleskopet i Vetenskapens Värld på måndag. 20.00 i SVT 2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.