Svidande kritik mot Marsprojekt

Publicerad

Det kanske inte blir någon bemannad rymdfärd till Mars, åtminstone inte inom överskådlig framtid. Det privata initiativet Mars One får nu hård kritik, bland annat från en av de 100 rymdfärdskandidaterna.

Det var för fyra år sedan det privata initiativet Mars One offentliggjorde den smått osannolika planen. Inom femton år skulle man skicka människor till Mars. Efter en urvalsprocess med ett par hundra tusen ansökningar återstår nu 100 aspiranter. Och om allt går i lås ska fyra av dem 2027 ta de första historiska stegen på den röda planetens yta.

Men en av de återstående kandidaterna, Joseph Roche, astrofysiker på Trinity college i Dublin, hävdar nu att projektet aldrig kommer att lyckas. I en debattartikel i The Guardian, samt i en mejlintervju med bloggen Medium skriver han bland annat att den senaste urvalsprocessen är undermålig, trots löften om djupgående tester och intervjuer.

Tio minuters intervju

”Det betyder att all information de har om mig är en kass video jag gjorde, en ansökningshandling jag fyllde i med mestadels fåordiga svar, och en tio minuter lång Skype-intervju. Det är helt enkelt inte tillräcklig information för att bedöma någons förmåga till någonting”.

Roche fortsätter sedan att peka ut en rad allvarliga brister i projektet, bland annat att urvalsprocessen verkar ha baserats på de donationer som kandidaterna gjort till Mars One.

Civilingenjören Sven Grahn vid KTH:s rymdcenter, som arbetat i rymdbranschen i 50 år, instämmer i kritiken.

– Det är totalt orealistiskt, så enkelt är det. Det finns inte en chans att genomföra detta inom den tidplan de talar om, säger Sven Grahn.

Saknas teknik

Enligt Grahn saknas både teknik och pengar för att göra resan möjlig. Att dessutom som Mars One planerat att få finansiering från tv-bolag kan gå väldigt fel, om de ens lyckas ro ett kontrakt i hamn. Vad händer till exempel om tv-publiken tröttnar och pengarna tar slut?

– Det måste ju finnas pengar för att hålla de där människorna igång till deras naturliga död, säger Grahn.

Mars One bemöter kritiken i ett pressmeddelande. Att urvalsprocessen skulle baseras på donationer menar man helt enkelt inte stämmer. Man skriver också att från och med nu kommer testerna att bli betydligt mer omfattande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.