Videon visar bönsyrsans hopp som går för snabbt för människans öga att uppfatta. Foto: Burrows et al./Current Biology 2015

Video visar bönsyrsans akrobatiska bedrifter

Uppdaterad
Publicerad

En bönsyrsas hopp är något anmärkningsvärt. Från lyft till landning, varar det mindre än en tiondels sekund. Det är snabbare än en människas blinkning.

Under ett hopp roterar insekten sin kropp i luften i en hastighet av ungefär 2,5 varv per sekund. Och ändå är hoppen precisa. När en syrsa hoppar, träffar den sitt mål varje gång.

– Det här går att jämföra med en konståkare som roterar i samma hastighet som syrsan och sedan stannar plötsligt och precist vänd mot en specifik punkt, säger Malcolm Burrows vid University of Cambridge, som är medförfattare till studien bakom filmen.

Burrows och hans kollegor har ägnat senare delen av sin karriär åt bönsyrsors hoppteknik. Nu har de äntligen kunnat analysera hoppen i detalj med hjälp av höghastighetsvideor som kan visa sådant som det mänskliga ögat inte hinner uppfatta. Totalt 381 filmer av 58 syrsor som hoppade till en smal svart stav avslöjade syrsans unika hoppteknik. Hemligheten i hoppens precision låg i ett kontrollerat snurrande.

Ovanlig hoppkontroll

Insekten roterar tre kroppsdelar, bakkroppen, frambenen och bakbenen, en i taget och i en komplex ordningsföljd. Medan syrsan glider genom luften flyttas rotationen från en kroppsdel till nästa, vilket håller kroppen i sin helhet stabil och i rätt riktning.

– Att behålla stabiliteten så att kroppen inte roterar okontrollerat i luften är en svår uppgift. När rörelsen är så snabb som den är i ett hopp, och man inte har vingar, så är uppgiften ännu svårare. Trots det kan en bönsyrsa röra sig snabbt och kontrollera kroppens rotation så att den linjerar sig perfekt med målet, och gör allt detta på mindre än en tiondels sekund, säger Malcolm Burrows.

Den här typen av hoppkontroll är ovanlig i insektsvärlden. De flesta insekter tappar all kontroll så fort deras ben lämnar marken, säger forskarna, och snurrar i oförutsägbara riktningar med frekventa kraschlandningar. Mekanismerna bakom syrsornas nyupptäckta talanger skulle kunna gå att använda i konstruktionen av pyttesmå hoppande robotar, något som hittills varit svårlöst, menar forskarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.