Foto: TT/Sveriges konsumenter

Tänk på det här innan du slår till på en lurvig vän

Uppdaterad
Publicerad

Visst är det underbart att utöka familjen med en kattunge, kanin eller hundvalp. Men ett husdjur kan också innebära en hel del extra kostnader, både i försäkring och veterinärvård. Konsumentvägledare Maria Wiezell ger sina bästa tips – detta ska du tänka på när du försäkrar ditt djur.

Vad ska man tänka på när man skaffar ett djur?

Att det är en förpliktelse under hela djurets livsslängd du tar på dig. Har vi tid att ta hand om, rasta och sköta om även då vi har semester, jobbar, eller är bortresta? Finns djurdagis i närheten o vad kostar det om vi skulle behöva nyttja den tjänsten? Är någon i familjen allergisk?

Tänk på att om du köper från en privatperson har du inte samma konsumenträttsliga skydd som om du köper av en näringsidkare. Konsumentköpslagens skyddande regler gäller bara vid köp mellan företag och privatperson. Gäller det ett köp mellan två privatpersoner är det köplagen som gäller och den går att avtala bort samt ställer mycket större krav på dig som köpare att undersöka djuret. Kolla därför alltid noga vad som står i villkoren, oavsett vem du köper av.

Vid tvist med näringsidkare kan man låta allmänna reklamationsnämnden pröva ärendet.

Kolla gärna också innan köp om det är några särskilda sjukdomar som just den ras du tänker köpa brukar drabbas av. Ta också reda på vilka vaccinationer man bör ge vid vilka tidpunkter.

Vad skiljer mellan olika djurförsäkringar?

Beträffande försäkringar skiljer det dels i villkoren vilka sjukdomar och vilka olyckshändelser man får ersättning för. Dels hur stort belopp man får ut och dels vilken självrisk det finns. Dessutom finns det ett tak som kan vara olika beroende på vilket maxbelopp man kan få ut. Medfödda sjukdomar eller sådana som det visats tecken på innan man tecknat försäkringen ersätts aldrig.

Vad finns det för falluckor för konsumenter när det gäller djurförsäkringar?

En försäkring är aldrig bättre än vad villkoren för just din försäkring säger.

Det finns flera olika försäkringar. Dels finns det veterinärförsäkring, livförsäkring o doldafelförsäkring. Tänk på att försäkra ditt djur så fort som möjligt då det oftast finns en tidsgräns då man inte kan försäkra ett djur längre. Den kan skilja från olika djurraser o mellan olika bolag. En livförsäkring betalars oftast inte heller ut någon ersättning efter en viss ålder, så se till att inte betala premie för något du inte kan få ut.

Tänk på att alla sjukdomar och händelser inte täcks av försäkringen. Det belopp som betalas ut skiljer sig, självrisken och takbeloppet skiljer sig också samt vilka kostnader som ersätts.

Klarar man sig utan försäkring?

Är det ett djur du betalat mycket pengar för så kan det vara svårt att klara sig utan försäkring då det kostar väldigt mycket att anlita djursjukvård, den är ju inte subventionerad så som vår egen sjukvård. Även att avliva ett djur kan bli väldigt kostsamt utan försäkring.

Om mitt djur blir sjukt, och försäkringen inte täcker det, vart kan jag vända mig då?

Vid tvist med ditt försäkringsbolag kan du vända dig till Allmänna reklamationsnämnden, såvida det inte krävs en veterinärmedicins bedömning. Gör det det får du låta tingsrätten pröva tvisten, om du vill gå vidare med den.

Vilka är dina bästa tips när man ska teckna en försäkring för sitt husdjur?

Gå in på Konsumenternas försäkringsbyrås hemsida, eller ring. De har jämförelseer för både hund, katt och hästförsäkringar.

Se också till att djuret är veterinärbesiktigat innan du köper det, så att inte försäkringen nekas pga att sjukdom fanns redan innan du tecknade försäkringen.

Gå också gärna ut på nätet o ta del av andra konsumenters omdöme när det gäller djurförsäkringar. Man måste alltid ta dem med en nypa salt då man inte vet i vilket syfte de är skrivna, men en viss fingervisning ger de alltid.

Till sist, ring gärna och prata med några bolag för att se hur deras kundtjänst fungerar.

Sveriges populäraste husdjur

  1. Katt
  2. Hund
  3. Kanin
  4. Fågel
  5. Hamster
  6. Marsvin
  7. Tamråtta/mus

Källa: SCB (2012)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.