Telemedicinsk hemtitrering vid läkemedelsdosering. Vård på distans kan minska vistelsen på sjukhus. Foto: Johan Garsten, karolinska universitetssjukhuset.

Telemedicin flyttar hem patienter

Publicerad

Nu testas behandling av Parkinsons sjukdom via videokommunikation på fyra universitetssjukhus i Sverige. Utprovning av ny medicin via videokontakt, gör att patienter kan stanna hemma från sjukhuset.

När Kent Madsén fick diagnosen Parkinsons sjukdom för sex år sen började han ta medicin i tablettform. Men efter ett flera års knaprande av olika tabletter, behövde Kent Madsén som många andra med Parkinson, övergå till mer avancerad behandling.  

I vanliga fall skulle utprovningen av hans nya medicinering innebära att han blev inlagd på sjukhus upp till två veckor – men istället blev han erbjuden av sin läkare, att testa något helt nytt: att stanna hemma och sköta utprovningen via videokontakt:

– Det här är mycket bättre, jag har tidigare blivit inlagd på sjukhuset, men det är så mycket väntetid, det är bara en liten del av tiden på sjukhuset som man blir bedömd, säger Kent Madsén.

Nu har en klinisk studie satt igång vid fyra universitetssjukhus i Stockholm, Uppsala Linköping och Lund, för att undersöka vetenskapligt om systemet med att utprova avancerad Parkinsonmedicinering via videokommunikation, är något att satsa på inom vården.

Pilotprojekt lyckat

Nyligen avslutades ett pilotprojekt med tre patienter vid Karolinska universitetssjukhuset där utprovningen av den nya medicinen gjordes helt och hållet via videokontakt.

– Det gick mycket bra. Framförallt är det en tidsbesparing för patienten, att slippa bli inlagd på sjukhus. Det kan vara stressande att behöva vara inlagd och patienter med Parkinson är känsliga för stress, de kan få förvärrade symtom, säger Thomas Willows läkare på Karolinska Universitetssjukhuset och huvudansvarig för den nya studien.

Vårdplatser kan frigöras på sjukhuset och själva utprovningen går också snabbare – för en av patienterna i pilotprojektet tog det sammanlagt bara en timme att få medicinen utprovad, enligt Thomas Willows.

Telemedicin på framfart

Telemedicin innebär helt enkelt medicinsk vård på distans. Det närbesläktade och mer nya begreppet e-hälsa står för vidare blandning av medicin, sjukvård och informationsteknik – något som blir allt vanligare i och med den snabba it- och teknikutvecklingen.

Rent konkret innebär utprovningen av den avancerade Parkinsonmedicineringen att läkaren gör motoriska tester med patienten som prövar fram en viss dosering genom en pump som är kopplad in genom patientens näsa.

Rutinen är att göra dessa undersökningar på sjukhuset, men Kent Madsén är glad att han fick vara en av de första att prova det hela hemifrån:

– De installerade tv-monitorn i ett hörn i vardagsrummet. De skulle ha en kontrollsträcka där jag skulle kunna gå 6-7 meter. Utrustningen sattes upp med hänsyn till det och hur belysningen var i rummet. Sen kom vi kom överens om vissa tider som de skulle ringa upp mig.

Svåra apparater?

Kent Madsén är i femtioårsåldern och har nu många år kvar ute i arbetslivet, och för honom var det inga problem att sköta själva tekniken:

– Jag är civilingenjör och är bekväm med det här tekniska, men alla kanske inte är det, säger Kent Madsén.

Nej äldre personer, som vanligast drabbas av Parkinsons sjukdom, kanske inte alltid är lika bekväma med videokonferenssystemet. Fast det tekniska bör inte vara något problem enligt läkare Thomas Willows:

– Det här är enklare än att lyfta på telefonluren. Det är en pekskärm där patienten kan välja att svara eller inte när vi ringer upp, säger han.

Bota annat via video

Enligt Thomas Willows går det att använda telemedicinering även inom andra områden än Parkinsson, till exempel sjukdomen epilepsi. Framförallt när behandlingen går ut på att bedöma olika förmågor, som röresleförmågan hos patienten. Och kanske kan videokontakten också användas vid vanliga, återkommande läkarbesök:

– Jag har patienter som reser hela dagar för komma till mig på sjukhuset – och skulle de ha möjlighet till videokontakt skulle de föredra att koppla upp sig än att resa hela vägen hit.

Enligt Thomas Willows skulle videokonferenser också kunna ge en mer jämlik vård över hela Sverige – till exempel kan då patienter som bor långt upp i Norrland få kontakt Parkinsinriktade neurologer som oftast finns i storstäderna.

– Men det ska absolut inte ersätta öga mot öga-kontakter, utan vara ett komplement, säger han.

Några år kvar

Thomas Willows hoppas att de nya videokommunikationssystemen, som i dagsläget är för dyra att installera till varje patient i omfattande utsträckning, kan bli en vanlig behandlingsmetod inom ett par år.

Ett annan utmaning förutom den dyra utrustningen är att sjukhusen idag för en summa pengar från Landstinget för varje inlagd patient. Ersättningssystemet kommer alltså behöva ändras om sjukhusen ska få ersättning för patienter som behandlas hemifrån via videokontakt.

10-15 patienter med Parkinsons sjukdom kommer delta i den nya observationsstudien under arton månaders tid framöver vid Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm, Akademiska sjukhuset i Uppsala, Universitetssjukhuset i Linköping och Skånes universitetssjukhus i Lund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.