Nässelfjäril och påfågelsöga. Foto: Scanpix

Locka fjärilar till din trädgård

Uppdaterad
Publicerad

Det finns mycket du som privatperson kan göra för fjärilens överlevnad, oavsett om du bor i lägenhet, villa eller flerfamiljshus.

När odlingslandskapet förändras, med mindre växtvariation, så ökar trädgårdens betydelse för arters överlevnad. Det säger Per Bengtson, som är biolog och projektledare på Naturskyddsföreningen.

Många förstår nog inte hur viktigt trädgårdsmiljön är för fjärilarna, menar han och säger att man lätt kan skapa en fjärilsvänlig miljö genom att välja rätt typ av växter.

Fjärilsrabatten får gärna innehålla kryddväxter som timjan och oregano. Lavendel, kärleksört, strålöga, ålandsrot och rosenflockel lockar ocskå fjärilar. Liksom buddlejan, som också är känd som fjärilsbuske.

Ängsmark på gården

Kan man även anlägga en del av trädgården som ängsmark så är det bra. Fjärilen behöver inte bara nektar utan också gynnsamma miljöer för sina larver.

Även den som inte har en villaträdgård kan hjälpa fjärilen på traven.

Har man en balkong kan man lätt sätta ihop en liten fjärilsrestaurang av några växterna i krukor. Bor man i flerfamiljshus kanske man har en gård där man kan anlägga en fjärilsrabatt.

Gott om nässlor

Enligt Per Bengtson så är nässelfjäril och påfågelöga de dagfjärilar som klarar sig bättre i dag. De fjärilarna lägger sina ägg på nässlor, en växt det fortfarande finns gott om.

Däremot så har apollofjärilen och makaonfjärilen, med värdväxter som kärleksört och kärrslilja det svårare.

Men bara en trädgård räcker inte, poängterar Per Bengtson.

– Alla måste tänka. När miljöer utarmas måste vi vara medvetna om att trädgården spelar en allt viktigare roll som livsmiljö för olika arter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.