Träning ger bättre gener

Uppdaterad
Publicerad

De flesta har nog märkt att det går lättare att springa den där löprundan femte gången man försöker än den första. Kanske kan en förklaring vara att även lite träning faktiskt formar ditt DNA och gör din kropp snäppet bättre. Det tyder ny forskning från Karolinska institutet på.

Länge trodde man att det DNA man fötts med får man leva med för evigt och inget kan någonsin förändra vår arvsmassa. Forskningen kring epigenetik håller på att förändra den synen på våra gener. Det verkar hända saker genom hela livet som sätter tydliga genetiska spår och påverkar vårt DNA.

Det senaste forskningsfyndet på området handlar om träning. Forskarna har tagit prover i musklerna på 14 friska försökspersoner före och efter ett träningspass. Det här var 14 klassiska soffpotatisar, som alltså inte brukade träna så mycket i vanliga fall.

Förändrade generna med en enda träning

Det visar sig att redan ett enda träningstillfälle faktiskt förändrade generna, inte den ursprungliga genetiska koden – utan märken som fäster vid DNA-molekylerna i muskelcellerna.

– Våra muskler är verkligen formbara. Man säger ju ofta att du är vad du äter. När det gäller muskler skulle man kunna säga att du är vad du gör. Om du inte använder en muskel förlorar du den och den mekanism som vi nu har identifierat visar ur detta går till, säger Juleen Zierath, professor i klinisk integrativ fysiologi vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi.

Kaffe funkar lika bra

De genetiska förändringar som sker vid träning är komplicerade, men man skulle förenklat kunna säga att efter träningen sitter inte lika många metylgrupper fast i generna. Och metylgrupperna kan blockera de mekanismer som gör att muskelcellerna används maximalt.

Träningen verkar alltså rensa undan det som skymmer generna och då kan de få muskelcellerna att användas mer optimalt vid nästa träningstillfälle.

Ett lite oväntat bifynd i den här forskningsstudien, som publiceras i tidskriften Cell metabolism, är att koffein verkar fungera ungefär likadant på metylgrupperna. Om nu just avlägsnandet av metylgrupperna var de enda positiva effekterna av träning skulle det alltså fungera lika bra med att ta en espresso. Det vill dock KI-forskarna avråda ifrån, eftersom alla andra positiva effekter med träning inte följer med i så fall.

Malin Attefall

SVT Vetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.