Foto: Sxc.hu

Fotoserie ska ge lyckad provrörsbefruktning

Uppdaterad
Publicerad

Med en ny metod tror sig forskare kunna dubbla eller kanske till och med trippla chansen att bli gravid vid en provrörsbefruktning.

När ett par ska genomgå provrörsbefruktning plockar man ut ungefär tio ägg som får bada i en lösning med spermier. Där blir 50-70 procent av äggen blir befruktade och får växa till sig under några dagar. Men sen är det bara ett (eller i vissa undantagsfall två) av de här embryona som ska planteras in i livmoder. Men bara var tredje provrörsbefruktning lyckas, så hur vet man vilket man ska satsa på?

Den nya metoden går ut på att man hårdbevakar embryonas utveckling under deras fem första dagar. En speciell kamera tar över tusen bilder och mäter hur lång tid det tar för embryot att gå från ett utvecklingsstadie till ett annat.

6-timmars gränsen

De brittiska forskarna såg att när den här övergången tar över sex timmar är det högre risk att embryot har ett onormalt antal kromosomer. Det i sin tur kan i många fall leda till en misslyckad graviditet.

– Det är fantastiskt att de har en kamera som dokumenterar hela utvecklingen. Idag måste man ta ut embryot från inkubatorn och titta i mikroskop och det är ingen bra miljö för embryot så det görs bara 2-3 gånger, säger Kenny Rodriguez Wallberg, överläkare vid fertilitetskliniken på Karolinska universitetsjukhuset.

Genom att aktivt välja bort högrisksembryona tror de brittiska forskarna att upp till 78 procent av alla IVF-behandlingar kommer att lyckas. Det här baserar de på en retrospektiv analys de gjort på 88 IVF-embryon från 69 par.

För tidigt att ropa hej

Forskarna själva beskriver sin metoden som det största genombrottet inom IVF-forskning de senaste 30 åren.

– Det är verkligen för tidigt att säga men den är lovande. Det man måste göra nu är en riktig studie där man jämför den här med den metod som används idag. En retrospektiv analys är inget riktigt experiment som kan ändra hur vi jobbar kliniskt idag, säger Kenny Rodriguez Wallberg.

De brittiska forskarna är inte de enda som försöker hitta nya bättre sätt att bedöma IVF-embryon. Bland annat försöker man identifiera substanser som embryot släpper ifrån sig under sina första dagar för att se om man kan hitta något samband mellan dem och vilka graviditeter som lyckas eller misslyckas. Men vilken eller vilka metoder som kommer användas framöver får framtiden utvisa.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.