Foto: UPI/Scanpix

Tvillingar får färre barn

Uppdaterad
Publicerad

Tvillingar föder färre barn än andra, och får barn senare i livet, visar ny svensk forskning.

Har du ett syskon som ser ut som du, går som du och pratarsom du? Då är det mindre troligt att du får egna barn, enligt en ny studie påtvillingars familjeliv, som forskare vid Linköpings universitet har gjort.

– Tvillingar har tio procent lägre chans att få egna barnjämfört med andra. Och de får sitt första barn i genomsnitt ett år senare,säger Marie Bladh, en av forskarna bakom studien.

Resultaten gäller för män som kvinnor, och både för enäggs- somtvåäggstvillingar.

Underlaget till studien är mycket stort. Alla som i dag ärmellan 30 och 40 år och är födda i Sverige har ingått i studien. Det handlar omen miljon svenskar, varav närmare 17.000 är tvillingar.

”Socialt arv”

Det kan tyckas märkligt att tvillingar, vars föräldrar verkar vara så fertila, får färre barn – och forskarna vet faktiskt inte varför det är så. Men Marie Bladh tror att det kan bero på en kombination av sociala och biologiska faktorer.

Man vet sedan tidigare att kvinnor som får tvillingar harhögre utbildning är genomsnittet. Och man vet också att ju senare man får barndesto större chans är det att man får tvillingar.

Med andra ord är sannolikheten stor att tvillingar har äldreföräldrar med högre utbildning – och äpplet faller ofta inte så långt ifrånträdet, menar Marie Bladh.

– Det är troligt att tvillingarna får ett ”socialt arv” somgör att de oftare väljer att studera vidare. Och då skjuter de också upp sittbarnafödande och får färre barn, säger hon.

Den här teorin är dock bara en av flera, och därför tänkerforskarna nu se om det också finns rent biologiska orsaker som gör atttvillingar har sämre förutsättningar att få barn, något ännu inte är utrett.

Tvillingstudien

bekräftar också vad tidigare studier på tvillingar harvisat, nämligen att de har större risk att födas för tidigt och med låg födelsevikt.

Studien publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften BMCPregnancy and Childbirth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.