Barn har bättre överlevnadschanser än tonåringar och unga vuxna. Det konstaterar forskare i tidskriften Lancet. Foto: TT

Tonåringar har sämre chanser än barn att överleva cancer

Uppdaterad
Publicerad

Tonåringar och unga vuxna har betydligt sämre canceröverlevnad än barn. Åtminstone om man jämför de vanligaste diagnoserna. Detta enligt en stor studie som genomförts i 27 länder i Europa.

Bland såväl barn och tonåringar som unga vuxna har överlevnaden i cancer ökat de senaste åren. Men barn har bättre överlevnadschanser än tonåringar och unga vuxna.

Det konstaterar forskare i tidskriften Lancet efter att ha analyserat femårsöverlevnaden bland barn och unga vuxna i 27 europeiska länder, däribland Sverige.

Drabbats av olika slags cancer

Generellt sett är överlevnaden i cancer bättre bland tonåringar och unga vuxna jämfört med barn, men det beror på att de drabbas av lite olika typer av cancer, skriver forskarna.

Om man i stället jämför åtta relativt vanliga cancerformer sinsemellan visar det sig att barn har betydligt bättre chans att vara vid liv fem år efter diagnosen, jämfört med tonåringar och unga vuxna.

Ingen bra förklaring till skillnader

Vid exempelvis akut lymfatisk leukemi, som är den vanligaste varianten av blodcancer, lever i snitt 86 procent av barnen fem år efter diagnosen, jämfört med 56 procent av tonåringarna och unga vuxna.

För cancer som har sitt ursprung i musklerna (rhabdomyosarkom) är överlevnaden 38 respektive 67 procent till barnens fördel.

Liknande mönster syntes för samtliga diagnoser som undersöktes. Forskarna har ingen bra förklaring till skillnaderna och efterlyser vidare studier.

Fakta: Olika cancer i olika åldrar

Olika typer av cancer förekommer i olika åldrar. Vissa typer drabbar små barn, medan andra typer är vanligare bland äldre barn och tonåringar.

Typiska cancersjukdomar i småbarnsåldern är njurtumörer och cancer i nervvävnaden vid ryggraden (neuroblastom) samt leukemi.

Dessa cancerformer förekommer nästan inte alls efter åtta års ålder, medan bentumörer karakteriseras som typiska tonårscancersjukdomar, medan hjärntumörer förekommer ungefär lika mycket i alla åldersgrupper.

Källa: Barncancerfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.