En ung människas hjärna är mer benägen att ta skada av cannabis än en vuxens. Foto: sxc.hu

Tidigare studie: Cannabisrökare får lägre IQ

Uppdaterad
Publicerad

Att röka marijuana gör dig mindre smart, speciellt om du börjar i tidig ålder. Och har du väl börjat missbruka så hjälper det inte att sluta, utan effekterna sitter i, visar ny forskning.

En ny studie visar att cannabis-droger som marijuana påverkar användarnas IQ. Forskarna studerade drygt tusen personer i Nya Zeeland och mätte IQ-nivåerna när personerna var 13 år och sen igen när de var 38 år gamla.

Ungefär 5 procent av deltagarna ansågs vara beroende av marijuana eftersom de använde drogen trots att det orsakade betydande problem för hälsan, det sociala livet eller familjelivet.

Sjunker på IQ-skalan

Resultaten visar att de som var beroende och hade börjat röka på i ung ålder hade ett IQ på åtta enheter lägre när de fyllt 38 än när de var 13.

– Den viktiga faktorn verkar vara vid vilken ålder som man börjar använda marijuana och i vilket utvecklingsstadium som hjärnan är i då, säger Madeleine Meier, forskaren som har lett studien.

– Innan man har fyllt 18 håller hjärnan fortfarande på att utvecklas och omformas för att bli effektivare, och då är den troligtvis mer benägen att ta skada av droger, till skillnad från en fullvuxen hjärna.

Närstående håller med

Försökspersonerna i studien utvärderades också på andra sätt än att mäta IQ, bland annat genom intervjuer med deras nära och kära. De som kände de regelbundna marijuana-användarna bekräftar bilden eftersom de oftare påstod att marijuana-användarna hade koncentrationssvårigheter och problem att komma ihåg saker.

Enligt Madeleine Meier finns det många nackdelar med ett sänkt IQ.

– Det hör bland annat ihop med lägre inkomst, sämre hälsa och kortare livslängd.

Svårt att reparera i efterhand

Exakt vid vilken ålder som effekterna är som störst, eller vid vilken dos som drogen påverkar en persons IQ framgår dock inte. Däremot visar studien att ett sänkt IQ på grund av bruk av marijuana i tidig ålder är svårt att återställa.

– Våra resultat visar att det inte heller verkar göra någon skillnad att sluta använda drogen, säger Madeleine Meier.

Studien publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften PNAS.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.