Meteoriten hittad i ett kalkstensbrott som för över 450 miljoner år sedan var havsbotten. Foto: Birger Schmitz och Mario Tassinari

Unikt fynd – utdöd meteorit funnen i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Nu har forskare i Lund upptäckt det första exemplet i världen på en utdöd meteorit, en meteorit som inte längre faller ner på jorden. Den här nya upptäckten av utdöda meteoriter kan kasta nytt ljus över hur liv utvecklades på jorden.

Stenen som är stor som en mobiltelefon har hittats i ett kalkstensbrott i Kinnekulle och vägen dit har varit lång. Det tog 25 år av letande för att hitta meteoriten och fem år att göra alla analyser.

–Under lång tid kallade vi meteoriten för ”mysterious object” eftersom vi inte kunde förstå vad det var, men när vi fick det slutliga resultatet förstod vi att det var stort och omvälvande säger Birger Schmitz, professor i geologi som lett studien.

Till slut valde Schmitz och hans kollegor att intoducera termen utdöd meteorit, för att beteckna den här helt nya sortens meteorit som man aldrig tidigare stött på.

Ledtråd till livets utveckling

Många meteoriter som träffar jorden kommer från asteroider som slagits sönder i kollisioner och många av de ursprungliga asteroiderna har helt enkelt förstörts. Forskarna tror att fyndet av den utöda meteoriten är en rest ifrån en asteroid som inte längre finns. Det gör den utdöda meteoriten unik och den skiljer sig fundamentalt från tidigare funna meteoriter, inte till utseendet men sammansättningen är helt annorlunda. Upptäckten kan göra det möjligt att ge ny information om solsystemets födelse och utveckling.

–Traditionellt har geologer tänkt på jorden som ett slutet system men jorden är ju bara ett litet dammkorn i universum och det är orimligt att inte utvecklingen på jorden har påverkats av astronomiska händelser säger Schmitz.

Samtidigt som den fossila meteoriten slog ner för 470 miljoner år sedan skedde stora förändringar i jordens biosfär och arterna gick från få till många. En modern biologisk mångfald utvecklades vilket tyder på ett möjligt samband mellan händelser i solsystemet och händelser på jorden.

–Den mest intressanta aspekten kring de nya forskningsresultaten är att förstå när och varför meteoritflöden till jorden förändrats. Meteoritfyndet kan hjälpa oss att förstå hur utveckling av liv på jorden är kopplat till händelser i rymden menar Schmitz.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.