Foto: Scanpix

Upptäckt av nytt planetsystem

Uppdaterad
Publicerad

NASA har upptäckt ett planetsystem med förutsättningar som kan innebära förekomst av vatten. Och där det finns vatten kan det finnas liv.

Fem jordliknande planeter som kretsar runt en alldeles egenstjärna. Det är vad NASAs rymdfarkost Keplerhar hittat. Stjärnan som kallas Kepler-62 befinner sig troligtvis påtillräckligt avstånd för att flytande vatten skulle kunna existera på någon avplaneterna.

– Vad vi kan se utifrån planeternas storlekar och kretsbanor ärdet här de mest jordliknande objekt vi upptäckt hittills, säger rymdfysikernJustin Crepp vid Notre Dame University.

Beboeliga planeter

Det är särskilt de två yttersta planeterna, Kepler-62-e och -f,som forskarna hyser särskilda förhoppningar kring, eftersom de befinner siginom ett beboeligt avstånd från sin sol.

De två planeterna är väldigt mycket större än jorden och enligtforskarnas beräkningar består de antingen av kompakt is eller sten.

Om det dessutom finns en atmosfär på planeterna kan det enligtforskarna vara teoretiskt möjligt att hoppa i vattenpölar även påKepler-62-planeter. Men den stora frågan är om det även kan finnas liv där?

Vatten lika med liv

– Ja det skulle man väl kunna tänka sig, eftersom flytande vatten är engrundförutsättning för liv. Finns flytande vatten finns det förmodligen enatmosfär som bildats av avdunstat vatten, säger Hans Nilsson som är forskareoch fysiker vid Institutet för rymdfysik (IRF) i Kiruna.

Han menar att det faktiskt kan finnas liv även utan en atmosfär.

– Det har länge spekulerats kring existensen av istäckta oceaner på månar.Skulle man upptäcka en sån ocean är chanserna relativt goda att man hittarenklare mikroorganismer i vattnet.

Mikroskopiska livsformer

Finns det liv på Keppler 62-planeterna är det troligen så livet ser utäven där, menar Hans Nilsson. Sannolikheten att man skulle råka på mer komplexaorganismer är däremot väldigt liten.

– Även om man inte hittar några mikroorganismer skulle man ändå kunna sekemiska förändringar som till exempel syrgasbildning. Syre är i sig enförutsättning för att komplexare livsformer ska kunna uppstå. Det var så detbörjade en gång här på jorden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.