Foto: Charles R Knight/ Octávio Mateus

Utdöd bjässe kan få liv igen

Uppdaterad
Publicerad

Brontosaurusen dog ut, inte bara en gång, utan två. Men nu ser det ut som om den dubbelt utdöda dinosaurien kan göra comeback.

Trots att den är en av de mest kända dinosaurierna har brontosaurusen inte funnits ens som fossil på över hundra år. Inte sedan forskare beslutat att den var för lik andra långhalsade dinosaurier för att få vara en egen sort. Men nya analyser pekar mot att brontosaurusen var en egen art trots allt.

Brontosaurusen upptäcktes på 1870-talet under de så kallade ”benkrigen” när rivaliserande vetenskapsmän tävlade om att ge namn åt så många nya dinosaurier som möjligt. 1903 hade den blivit förpassad till att vara en undergrupp av apatosaurus.

Men med hjälp av digitala bibliotek har en grupp europeiska forskare nu jämfört långhalsade dinosaurier och hittat tillräckligt många särskiljande drag för att rädda brontosaurusen från den nesliga klassificeringen som underart.

Fynden har väckt viss uppståndelse bland paleontologer.

– Det har tagit oss lång tid att övertyga folk om att sluta använda namnet brontosaurus, säger professor Paul Barett på Naturhistoriska museet i London till The Guardian.

– Men precis när vi kommit dit ser det ut som om vi får svänga och säga ”det är faktiskt okej igen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.