Våg av Facebook-virus

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att Facebook blivit allt populärare har nya smarta virus börjat spridas. Du kan smittas genom att till exempel klicka fram en rolig video. Sedan sprids den så kallade masken snabbt till dina vänner. Ju större spridning desto mer pengar tjänar virusets upphovsman.

De kallas maskar, och sprider sig nu som en löpeld på Facebook. Per Hellqvist, expert på datasäkerhet, menar att de ansvariga på Facebook står handfallna inför de nya så kallade maskarna, som allt oftare dyker upp i chattmeddelanden.

– Virusskaparna har blivit väldigt bra på att imitera det sätt vi har att prata med varandra, enligt Per Hellqvist.

Chattar och gillar

De första allvarliga Facebook-virusen dök upp redan för över två år sedan. Det som är nytt med de nya ”maskarna” är bland annat att de sprids snabbt, tack vare att man använder Facebooks populära chattfunktion.

Vissa av Facebook-maskarna använder också en teknik som kallas för ”auto-like” där masken går in och klickar på gilla-knappen på länkar som leder till de webbsajter som genererar pengar till virusens skapare.

– Man låtsas att den här länken går till en rolig video, och sedan så är det ju du som har ”gillat” den, och då luras dina kompisar att tro att det är något spännande, och så klickar de på länken, förklarar Per Hellqvist.

Det som driver fram de nya virusen och maskarna är enligt Per Hellqvist i allt högre utsträckning en jakt på pengar, från virusens skapare.

– Ända sedan 2004 har vi sett att det handlar just om pengar. Normalt sett är man ute efter dina kreditkortsuppgifter, eller login till ditt epost-konto för att skicka spam.

Tjänar pengar på reklam

När det gäller Facebook förekommer det att man luras att köpa falska antivirusprogram, men enligt Per Hellqvist är de vanligaste att de personer som ligger bakom de falska chattmeddelandena vill tjäna pengar på dig genom att exponera reklam och marknadsundersökningar, vilket de sedan får betalt för.

Det är dock inte bara du själv som riskerar att drabbas när du väl klickar på en av dessa länkar. Genom Facebooks appar riskerar masken att sprida sig vidare till alla i din kontaktlista.

Vanliga antivirusprogram ger inget skydd mot den här typen av säkerhetsproblem på internet. I stället gäller det att man själv som användare undviker att klicka på misstänkta länkar. Om man har drabbats av Facebook-virus kan man behöva gå in i listan över sina applikationer, och avinstallera applikationer som man inte känner att man kan lita på, liksom applikationer som man inte alls känner igen.

Linus Brohult

SVT Vetenskap

Undvik att bli drabbad

De flesta maskarna använder engelska som språk, och på så vis har vi svenskar än så länge ett visst naturligt skydd i form av att våra svenskspråkiga kompisar på Facebook sällan chattar med oss på engelska.

De flesta maskarna använder också tjänster som kortar webblänkarna, till exempel webbsajten bit.ly. Dessa kortade länkar leder sedan vidare till de riktiga webbsajterna, där personerna bakom maskarna kan tjäna pengar genom att lura av dig uppgifter eller exponera dig för reklam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.