Världens äldsta levande organism finns i Medelhavet

Uppdaterad
Publicerad

Det är stort, gammalt och lever på Medelhavets botten sjögräset Posidonia oceanic som forskare nu konstaterat är världens äldsta levande organism.

Det är australiska forskare som samlat in DNA-prover från 40 olika sjögräsängar mellan Spanien och Cypern, en sträcka på 3.500 kilometer.

Äldre än tasmansk planta

Analyserna av proven har visat att organismerna är mellan 12.000 och 200.000 år gamla och högst troligen över 100.000 år gamla, vilket kan jämföras med den 43.000 år gamla tasmanska planta som man tidigare trott var äldst.

Att sjögräset uppnått denna aktningsvärda ålder förklaras av att växten både kan föröka sig normalt – men också genom att klona sig själv istället för att dö efter en generation.

Jätteorganism

Kloningen innebär även att en organism kan bli gigantisk. En enda organism kan sträcka sig över ett 15 kilometer långt område och väga 6000 ton.

-De producerar kontinuerligt nya grenar, förklarar professor Carlos Duarte från Western Australia University för the Daily Telegraph.

Hotas av värmen

Men trots att Posidonia oceanic är en av världens tåligaste växter så kan gamlingens glansdagar vara över. Enligt professorn utgör kustnära bebyggelse, sämre vattenkvalitet och global uppvärmning ett hot mot sjögräset.

-Om klimatförändringarna fortsätter så ser framtiden för den här arten mycket illa ut. När vattnet blir varmare rör sig organismen sakta till högre höjder men i Medelhavet kan växten inte röra sig, säger professor Carlos Duarte till the Daily Telegraph.

Tove Hanell

tove.hanell@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.