Se ett längre reportage om 13-åriga Hauen Gong och hennes tuffa skolgång i Sydkorea i måndagens Vetenskapens värld i SVT2 klockan 20:00 eller i SVT Play efter att programmet har sänts. Foto: Arne Ohlin

Världens bästa skola har sitt pris

Uppdaterad
Publicerad

Sydkorea har toppat alla stora internationella undersökningar i vilka som är bäst i matte och läsförståelse i flera år. Men priset för världens bästa studieresultat får barnen betala, med ofta omänskligt långa skoldagar.

Det råder utbildningsfeber i Sydkorea. Ett av alla de skolbarn som lägger nästan hela sin vakna tid på att plugga är 13-åriga Haeun Gong, och hon har höga ambitioner.

– Jag vill bli diplomat eller FN-ambassadör och om jag pluggar hårt så kanske jag kan nå den drömmen. Om jag inte får plugga så känner jag mig orolig.

Landets historia förklarar hetsen

Det finns många förklaringar till varför Sydkorea har världens bästa studieresultat. En del av förklaringen är den mentalitet som stammar från konfucianismen och som genomsyrar hela samhället.

– Utbildning är allt, och vi ser på välutbildade som de allra högst rankade i samhället, säger Sue Kim, utbildningsjournalist på Chosun, Sydkoreas störstadagstidning.

Från fattigdom till välstånd

Men landets historia spelar in på andra sätt också. Efter det blodiga Koreakrigets slut, 1953, var Sydkorea ett av världens fattigaste länder och stora delar av befolkningen var analfabeter.

På knappt 60 år skedde sedan utvecklingen explosionsartat. Vägen ut ur fattigdomen blev en välutbildad befolkning och nu blomstrar Sydkoreas ekonomi.

Många unga är stressade

Men utbildningshetsen har förstås också sitt pris. Många unga koreaner är stressade, något som har lett till våld i skolorna, mobbing och till och med självmord band studenter.

– Studenter borde få tid att njuta av musik, idrott och umgänge med vänner. Men föräldrar och samhället i stort hetsar på studenterna att lägga mer och mer tid på sina studier, säger Kim Tae Wan, professor vid ett av Sydkoreas största forskningsinstitut och den koreanska utbildningsministerns specielle rådgivare.

Razzior mot kvällsskolor

Det har gått så långt att staten nu har gått in och försökt vända trenden. Bland annat har man förbjudit landets många kvällsskolor att ha öppet längre än till klockan tio på kvällen, och man gör till och med razzior för att komma på de kvällsskolor som har smygöppet och undervisar ändå.

Hauen Gong går på en sån kvällskola sex kvällar i veckan. Först efter en 17-timmars skoldag får hon äntligen gå och lägga sig.

– Jag är mycket trött, men vill också umgås med mina vänner. Jag brukar försöka börja dagen med en positiv inställning, men när dagen är slut är jag ändå alltid lika trött.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.