Världens största orkansimulator. Experter hoppas att den ska bidra till bättre prognoser om hur kraftiga annalkande stormar. Foto: AFP

Världens största orkansimulator klar

Uppdaterad
Publicerad

Så var den klar – världens största orkansimulator. Experter hoppas att den ska bidra till bättre prognoser om hur kraftiga annalkande stormar kommer att bli.

– Det senaste 20 åren har våra prognoser om stormarnas väg blivit bättre och bättre. Men det som inte har blivit bättre de senaste 20 åren är prognoserna om orkanernas intensitet, säger Brian Haus vid Rosenstiel School of Marine and Atmospheric Science i Miami, där simulatorn byggts.

Den stora vind- och vågmaskinen rymmer 144.000 liter vatten, har en motor på 1 700 hästkrafter, kostade drygt 125 miljoner kronor – och liknar mest ett enormt akvarium utan fiskar. Forskarna hoppas även kunna använda den för att testa hur byggnader längs kusten riskerar att skadas av kraftiga stormar. Modellen ska kunna simulera orkaner med den högsta klassificeringen, 5.

– Det är viktigt eftersom flertalet av våra byggregler och modeller för hur vi bygger i kustområden inte är baserade på någon riktig information om vad som händer under de här förhållandena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.