Koffein kan överdoseras. Foto: Wikimedia commons/SA 4.0/Ragesoss

Varnar för koffein i pulverform

Publicerad

Rent koffeinpulver kan innebära en stor risk för överdosering och förgiftning, varnar Livsmedelsverket och Giftinformationscentralen.

Enkoffeinförgiftning kan leda till illamående, kräkningar ochskakningar, och vid högre doser kan människor drabbas av ihållandekräkningar, epileptiska kramper och hjärtrytmrubbningar.

Svårt att dosera

”På ensvensk webbplats som säljer koffein i pulverform anges att 200milligram, eller en sextondels tesked, per portion är en dos sominte ska överskridas, men 200 milligram är i princip omöjligt attdosera med säkerhet utan tillgång till analysvåg med godprecision”, skriver Emma Halldin Ankarberg, toxikolog påLivsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Känsligheten för koffeinvarierar mycket från individ till individ. Efter en timme uppvisasvanligtvis symtom på förgiftning, men de kan märkas redan efter tiominuter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.